USODNO

11 stvari, ki zakonu škodujejo bolj kot prevara

Obstajajo še škodljivejše zadeve.
Fotografija: Manipulacija in laži zvezi škodujejo prav tako kot skok čez plot enega od partnerjev. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Manipulacija in laži zvezi škodujejo prav tako kot skok čez plot enega od partnerjev. FOTO: Thinkstock

Prešuštvo velikokrat vodi v razpad intimne zveze ali zakona, vendar obstaja še marsikaj, kar je za razmerje prav tako usodno ali še bolj.

Laži in skrivnosti pred partnerjem

Ne glede na to, kako nedolžna se zdi laž in kakšne so skrivnosti, te v uspešni zvezi nimajo česa iskati. Odkritost in poštenost sta prva pogoja za zdrav odnos, laž pa hitro spodkoplje njegove temelje.

Zanemarjanje

Izmikanje pogovoru, nespoštovanje čustev partnerja, neupoštevanje njegovih želja ali kakršna koli drugačna nenaklonjenost so strupi za zvezo.

Tihe maše

V vsaki zvezi pride do nesoglasij, ki jih morata partnerja sproti premagovati in nato zaključiti poglavje spora. Če se eden ali oba dolgo kujata, se v odnosu kopiči negativnost, ki sčasoma postane neobvladljiva.

Pomanjkanje komunikacije

Gre za pogovore o vsakdanjih malenkostih in pomembnih stvareh, o dejstvih in o občutkih, o načrtih in o spominih. Komunikacija je ključna za uspešno zvezo, če zamre, se ne obeta nič dobrega.

Trma

Kadar eden od partnerjev trmasto vztraja pri nečem, to pomeni, da ni pripravljen sprejemati kompromisov. Osebe, ki za nobeno ceno ne odstopajo od svojih namer in prepričanj, so v resnici v zvezi le s sabo.

Prerekanje o enih in istih stvareh

Če vsak dan znova izbruhne spor glede tega, kdo bo odnašal smeti in kdo bo zjutraj v vrtec odpeljal otroke, pomeni, da partnerja nista sposobna doseči dogovora, s čimer si spodkopavata zvezo.

Boj za prevlado

Intimno razmerje je zveza dveh enakovrednih partnerjev in boj za premoč v njem ni primerna. Kadar eden skuša prevladati in drugega nadzorovati, razmerje hitro zaide v slepo ulico.

Koristoljubje

Ostati v zvezi zato, ker nudi finančno varnost, ker zagotavlja lagodno življenje ali ker to pričakujejo družina in prijatelji, zagotovo ne more more biti dober razlog in ne pogoj za zdrav intimen odnos.

Manipulacija

Ta je velikokrat neopazna, a če jo eden od partnerjev izvaja, zvezo potiska proti prepadu.

Ljubosumje

Neprestano sumničenja, zasliševanje, preverjanje in nadzor ne morejo biti sestavina zdravega intimnega razmerja.

Odvisnost

Nobena vrsta odvisnosti (od alkohola, drog, interneta ali od odnosa) partnerski zvezi ne zagotavlja dobre popotnice in ne obeta srečnega konca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije