POZOR

Česa za srečen zakon ne smete početi

Ne ozirajte se na nasvete mame in sestre, ne posplošujte, če je treba, pa poiščite strokovno pomoč.
Fotografija: Vsako razmerje se razvija po sebi lastni dinamiki.  FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Vsako razmerje se razvija po sebi lastni dinamiki.  FOTO: Thinkstock

V življenju ni zagotovil in le težko je z gotovostjo trditi, da bo zveza dveh resnično uspela. Obstajajo pa nasveti, ki lahko pripomorejo k temu, da bo razmerje trajalo. Če bosta upoštevala naslednje štiri, bosta imela veliko možnosti, da bosta osnovala uspešno intimno zvezo ter trden zakon.

Ne poslušajta nasvetov drugih parov in članov družine

»Velikokrat se zgodi, da ljudje v najboljši veri nesebično delijo nasvete o zvezi in zakonu, četudi jih zanje nihče ne vpraša. In vse, kar morate s temi nasveti storiti, je, da jih ignorirate,« meni psihoterapevt in strokovnjak za zveze Gad Krebs.

»Največkrat imajo ljudje, ki imajo vedno na zalogi take napotke, svoje težave doma. A četudi ni tako, njihov recept za srečen zakon pri vas morda ne bo deloval. Vsaka zveza je zgodba zase, vsaka deluje po svojem principu in tisto, kar odgovarja enemu paru, drugemu najbrž ne bo,« je povedal Krebs.

Ne posplošujta

Ne uporabljajte besednih zvez 'ti nikoli', 'ti vedno' in podobno. »Zlasti med sporom ljudje pogosto posplošujejo in tako še poslabšajo zadeve,« opozarja terapevt in dodaja, da lahko s posploševanjem drobne malenkosti prerastejo v velike spore in prebudijo zamere ter očitke iz preteklosti. »Med sporom se osredotočita na konkreten primer. Pretirana kritika namreč zastrupi odnos in ena sama značilnost postane splošen opis osebe. Kadar je takih oznak preveč, razmerje začnejo obvladovati negativna čustva, kar nikoli ni dobra popotnica.«

Poiščita pomoč

Veliko je parov, ki se znajdejo pred ovirami, ki jih ne morejo premagati sami. Tedaj je edino smiselno poiskati strokovno pomoč.

»Ko zbolite, obiščete zdravnika, podjetja v krizi se po pomoč obračajo k strokovnjakom, pari v stiski pa bi se morali zanesti na pravega terapevta in ne na mamo, očete, sestre in brate. Kajti le nekdo, ki na zadeve gleda objektivno, vanje ni osebno vpleten in je ob tem strokovno podkovan, lahko pomaga tako, da se zadeve znova postavijo na pravo mesto,« je prepričan strokovnjak.

Ne primerjata svojega zakona z drugimi

»Če menite, da so zakonski pari, ki objavljajo fotografije na družabnih omrežjih, zgled zakonske sreče, se motite. Tako kot vsi ostali imajo tudi ti težave. Mnogi v javnosti kažejo najboljšo različico sebe, med štirimi stenami pa je zgodba povsem drugačna,« pojasnjuje Krebs.

»Ljubosumje in zavist sta ne samo nesmiselna, temveč ustvarjata tudi velike pritiske. Vsak zakonski par je zgodba zase, vsak ima svoje težave, ki jih mora reševati in pri tem upoštevati lastno dinamiko in ne tega, kakšen je videti zakon prijateljice ali sodelavke.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije