NERESNICE

20 laži, ki si jih pogosto govorimo v razmerju

Velikokrat si v razmerju zatiskamo oči in se zatekamo k lažem.
Fotografija: Včasih v razmerju lažemo sebi in partnerju. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Včasih v razmerju lažemo sebi in partnerju. FOTO: Getty Images

Razmerja so zapletena in velikokrat si zato, da ne bi razpadla, vpleteni vanje lažejo. To pa so najpogostejše neresnice, laži in tudi zablode, s katerimi si mnogi zatiskajo oči ali se z njimi tolažijo:

Srečni pari se ne prepirajo

To zagotovo ne drži. Vsak par, ne glede na to, kako srečen in zadovoljen je v zvezi, se včasih spre. Res pa je, da je uspeh razmerja odvisen od tega, kako se partnerja v sporih ter po njih obnašata. Srečni pari iščejo rešitve, včasih do njih pripeljejo spori, ki so veliko boljša pot kot potiskanje zadev pod preprogo ali podrejanje v prid ljubega hišnega miru.

Vseeno je, kaj mislijo drugi

Dejstvo je, da bi morali poslušati prijatelje, družino ali druge bližnje, kadar opozarjajo, da nekdo za vas ni pravi. Kajti zagotovo imajo dober razlog, saj vidijo stvari, ki jih zaljubljenci skozi rožnata očala pogosto spregledajo.

Vedno je treba čutiti metuljčke

Zreli in modri vedo, da ti sčasoma izginejo in da zaljubljenost preraste v ljubezen, ki ne temelji na navalu strasti, temveč na zaupanju, spoštovanju in vzajemni podpori.

Vedno morata biti skupaj

Mit, ki je daleč od resnice. Dejstvo je, da je težnja k temu, da bi partnerja skupaj preživljala vsak prosti trenutek, bolj škodljiva kot koristna. Vsak mora imeti v zvezi tudi čas in prostor zase ter za lasten razvoj.

Dolga zveza je srečna zveza

Sreča v zvezi ni pogojena z dolžino razmerja. Prav tako dolga skupna zgodovina ni zagotovilo za obstoj odnosa.

Ločitev je neizogibna

Tudi to ne bo držalo. To, da veliko zakonov in zvez razpade, ne pomeni, da takšna usoda čaka čisto vsak par.

Partner se bo spremenil

Daleč od resnice. Osebnostne lastnosti so globoko zakoreninjene in večinoma prisotne vse življenje. Lahko pride do majhnih sprememb, a osnova največkrat ostane enaka. Težnja po tem, da bi nekoga spremenili, je utvara. Odrasla oseba se lahko spremeni le iz lastnih vzgibov, ki jim sledi dolgo in trdo delo.

Razmerja so enostavna

Ne glede na to, od kod ta misel izvira, žal nima nobene realne osnove. Vsako dolgo in uspešno razmerje zahteva trud in delo obeh partnerjev, predvsem pa veliko volje in pripravljenosti za kompromise. Sreča v zvezi ne pride sama po sebi, je pa nagrada za trud.

Rdeče zastavice lahko spregledamo

Včasih šesti čut opozarja, da nekaj ni v najlepšem redu, včasih o tem pričajo konkretne besede in dejanja. Vsaka rdeča zastavica je prvi znak, da je treba ukrepati, nikoli pa jih ne bi smeli kar spregledati in ignorirati.

Biti v zvezi je bolje kot biti sam

Še ena velika laž. Biti srečen samski je veliko bolje kot biti nesrečen v zvezi. Poleg tega ujetost v nesrečni zvezi ovira pri spoznavanju nekoga, ki bi lahko bil vaša sorodna duša.

Vloga vsakega v zvezi je določena

Morda je to veljalo nekoč, ko je bila prisotna delitev dela po spolu. Dandanes ni več tako. Dobro razmerje je tisto, v katerem sta oba partnerja aktivno vključena v vse segmente skupnega življenje, ne glede na spol, okoliščine, način življenja in vzgojo.

Včasih so laži povsem dopustne

Pustimo male, bele laži, ki res ne škodujejo nikomur, a o zadevah, ki zadevajo oba in vajin odnos, morata biti drug do drugega povsem odkrita in poštena. Ne glede na to, na kaj se nanašajo.

Nikoli vas ne bo zamikal nihče drug

Zagotovo boste kdaj srečali koga, ki bo ujel vašo pozornost in ob katerem vas bodo preplavile pregrešne misli. In zagotovo se bo to zgodilo tudi drugi strani. Povsem normalno, in če bo ostalo le pri mislih, ni s tem čisto nič narobe.

Morate biti pripravljeni na zvezo

Takoj po razhodu res ni pametno skočiti v naročje novega partnerja, a prav tako je nesmiselno čakati, da boste res stoodstotno prepričani, da je nastopil pravi čas za novo ljubezen. Kajti velika verjetnost je, da tega občutka, dokler se ne boste podali v svet zmenkov, ne boste dočakali.

Ker ste dober partner, nekaj zaslužite

Vsak si v razmerju nekaj zasluži (spoštovanje, sočutje, intimnost), a ne zato, ker razvaja partnerja, je do njega prijazen in ustrežljiv ter mu je vselej pripravljen pomagati. Za takšna dejanja ne pričakujte nagrade. Konec koncev je vse to smisel in namen zveze.

Kar je poškodovano, je vedno mogoče popraviti

Včasih je, včasih ni. Res je, da ne gre takoj vreči puške v koruzo, a včasih si je treba priznati, da zadev ni mogoče več vrniti v prave tirnice, in odnehati.

Otroci so obvezni

Nekateri si otroke želijo, drugi ne. Odločitev, ali osnovati družino ali ne, je odločitev para in ne bi smela temeljiti na pričakovanjih drugih ter ne na prigovarjanju okolice.

Boljša sem od partnerja

Resnica? Niste. Vsak v zvezo vstopa z določeno prtljago, vsak premore pozitivne in negativne lastnosti in nihče ni v zvezi superioren. Takšno razmišljanje žal ne prinaša najboljših obetov.

Da bi zveza uspela, se mora nekdo spremeniti

Zaljubljeni marsikaj spregledajo. Zlasti zadeve, ki so moteče, rade ostanejo v senci. Seveda pa te pridejo prej ali slej na plano. In nerealno je pričakovati, da bo zveza uspešna, če bodo izginile. Treba pa se je o njih pogovarjati, najti kompromise in po potrebi poiskati tudi pomoč terapevta. To je recept za srečno zvezo, ne pa zahtevati od nekoga, naj v prid razmerja postane drugačen.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas