OKUSNO

Zgodnji krompir za sladokusce

Krompir je na mizi vse leto, najboljši pa je mladi, s hrustljavo zapečeno skorjico.
Fotografija: Spomladi in zgodaj poleti uživamo v mladem krompirju. FOTO: Master1305/Getty Images
Odpri galerijo
Spomladi in zgodaj poleti uživamo v mladem krompirju. FOTO: Master1305/Getty Images

Ljubitelji krompirja vsako leto nestrpno čakajo, kdaj bo na vrtu zrasel oziroma bo v trgovini tisti precej droben, nežne svetlo rjave barve, ki ga kar z lupino spečemo na vročem olju, da dobi hrustljavo skorjico. Že pred mesecem ali celo dvema so trgovine ponujale krompirček, uvožen iz Egipta, tisti, ki prisegajo na domače, pa so že prišli na svoj račun: na trgu je namreč pridelek slovenskih kmetov, prve gomolje pa pobirajo tudi vrtičkarji.

Če ga prej skuhamo, za peko potrebujemo manj maščobe. FOTO: Dashtik/Getty Images
Če ga prej skuhamo, za peko potrebujemo manj maščobe. FOTO: Dashtik/Getty Images

Priprava mladega krompirja ni posebno zahtevna, če hočemo, da bo res hrustljav, pa sledimo nekaj pravilom. Nikar ga ne lupimo, le dobro operemo, pečemo pa celega ali razpolovljenega, odvisno od velikosti. Pripravimo ga na dva načina, v pečici ali ponvi, prej pa ga pečemo na visoki temperaturi. Pred peko ga napol skuhamo in potem le še hrustljavo zapečemo. V tem primeru potrebujemo za peko bistveno manj olja. Krompir skuhamo v slani vodi, tako ga pozneje ne bo treba dodatno soliti. Ko je napol kuhan, ga stresemo v cedilo in pustimo stati deset minut, da se para razkadi, krompir pa dobro odcedi. Lahko ga tudi stresemo na papirnato brisačo.

Pomembno je, da je pred pečenjem res čim bolj suh, saj se bo le tako dobro zapekel. Če na olje stresemo mokrega, bo to špricalo po kuhinji, ne le da bomo imeli delo s pospravljanjem, še grdo se lahko opečemo. Da zapečemo kuhan krompir, kot rečeno potrebujemo res zelo malo olja, zlasti če imamo kakovostno ponev. Postrežemo še vročega, pred tem ga potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije