Zdravo in okusno pisano zrnje

Fižol, grah, leča in čičerika so najbolj znane in priljubljene stročnice, na vrtovih in krožnikih vse večkrat vidimo tudi bob.
Fotografija: V sebi skrivajo bogastvo hranil. FOTO: Guliver/Gety Images
Odpri galerijo
V sebi skrivajo bogastvo hranil. FOTO: Guliver/Gety Images

Stročnice so gotovo med najbolj zastopanimi vrtninami, ki jih gojijo slovenski vrtnarji, kdor ne vrtnari, pa jih kupuje v trgovini ali na tržnici. Uživamo jih v stročju ali pogosteje v suhem zrnju. V stročju je najbolj priljubljen fižol vseh mogočih sort, okusno je tudi zelo mlado in mehko stročje graha in boba. Vendar takrat, ko zrnje povsem dozori, stroki niso več primerni za uživanje. Posušeno zrnje fižola, boba, čičerike, soje ali leče je zelo enostavno za skladiščenje, spravimo ga v platnene vreče ali zaprte steklene posode, v shrambi bo brez težav zdržalo celo sezono. Edina nevarnost, ki preži na zrnje, je hrošček fižolar, ki lahko v kratkem času ugonobi vso zalogo.

Odlične so v enolončnicah. FOTO: Guliver/Gety Images
Odlične so v enolončnicah. FOTO: Guliver/Gety Images


Slaba plat suhega zrnja, z nekaj izjemami, je v tem, da se precej dolgo kuha, zato moramo kosilo iz fižola ali denimo čičerike načrtovati že dan vnaprej, kar je včasih skoraj nemogoče, saj se hipoma odločamo, kaj bo za kosilo ali večerjo, zato namesto suhega fižola uporabimo zrnje iz konzerve. To ni hudo narobe, vedeti moramo le, da je konzerviran fižol, zlasti pa tekočina, s katero je zalit, običajno precej slan. Če pa se le odločimo, da bomo fižol, čičeriko ali sojo kuhali sami, jih pred kuhanjem dobro očistimo in operemo ter kuhamo na majhnem ognju, da bo le počasi vrelo. Seveda jih poprej namakamo več ur, najbolje čez noč. Z namakanjem ne skrajšamo le časa kuhanja, temveč tudi speremo nekaj vlaknin, ki povzročajo napenjanje. Če imamo ekonom lonec, bo zrnje kuhano v približno pol ure, sicer pa lahko traja tudi več kot uro, odvisno od sorte. Ne le fižol, tudi čičeriko in sojo je treba pred kuhanjem namakati, za vse pa velja, da vodo pred kuhanjem zamenjamo. Nekateri zamenjajo vodo še enkrat, ko začne vreti.
Poleti si bomo privoščili stročje, pozimo se zadovoljimo s suhim zrnjem. FOTO: Guliver/Gety Images
Poleti si bomo privoščili stročje, pozimo se zadovoljimo s suhim zrnjem. FOTO: Guliver/Gety Images

Stročnice začinimo s kumino in lovorovim listom, lahko dodamo nekaj zrn popra, solimo šele, ko je zrnje že zmehčano. Stare gospodinje vedo povedati, da lovorov list pomaga, da nas fižol ne bo preveč napenjal, kar je ena od njegovih neprijetnih lastnosti. Ni pa treba pred kuhanjem namakati leče, saj je kuhana zelo hitro, zlasti rdeča, pri tej moramo prav paziti, da se ne razkuha. Lahko pa jo, razkuhano, uporabimo za zgoščevanje jedi. 

Stročnice so izjemno zdravo in nasitno živilo, ker so bogate z beljakovinami, pa bi morale biti vsak dan na jedilniku vegetarijancev in veganov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije