RECEPT

Zavitek z repo

Objavljeno 11. oktober 2018 17.58 | Posodobljeno 11. oktober 2018 17.58 | Piše: A. K.

Iz sveže repe pripravimo omako in jo ponudimo kot prilogo h glavnim jedem, odlična je v solati, lahko je celo sladica.

FOTO: Guliver/Getty Images
Repa je korenasta zelenjava, ki so jo poznali že stari Grki in Rimljani. Bila je zelo pomembna v prehrani ljudi, pravzaprav je bila pred odkritjem krompirja najbolj osnovno živilo. Tudi v kuhinji naših prednikov je igrala pomembno vlogo, o čemer priča veliko jedi, ki so jih pripravljali iz nje. Še danes je pogosto na mizi, vendar uživamo predvsem kisano, kar je škoda, saj je tudi sveža okusna, zdrava in hranljiva.
Za 4 osebe:
1 zavitek testa
600 g sveže repe
250 g skute
100 sladkorja
1 vaniljev sladkor
2 dcl kisle smetane
1 jajce
olje, sol
Repo olupimo, narežemo na kocke, posolimo in premešamo. Pustimo, da izloči vodo, in odcedimo. V ponvi segrejemo olje, vanj stresemo repo in jo dušimo nekaj minut, da ovene. Ohladimo in dodamo skuto ter 70 g sladkorja. Dobro premešamo.
Testo razgrnemo, pokapljamo z oljem in namažemo z repinim nadevom. Zavijemo in damo v pomaščen pekač. Namesto zavitka lahko naredimo tudi pogačo.
V skledi razžvrkljamo jajce, kislo smetano in preostanek sladkorja, z mešanico prelijemo pogačo oziroma zavitek. Pečemo na 180 stopinjah približno pol ure.


Jemo lahko tudi mlade liste oziroma cimo, pravo vitaminsko bombo. Svežo repo pripravimo v omaki kot prilogo, iz nje skuhamo kremno juho, odlična je presna, naribana ali narezana na tanke lističe. 
Deli s prijatelji