RECEPT

Zarebrnice iz pečice (RECEPT)

Objavljeno 07. marec 2020 22.10 | Posodobljeno 07. marec 2020 22.10 | Piše: A. K.

Telečje kareje spomladi in poleti pečemo na žaru, pozimi pa jih pripravimo v ponvi ali pečici.

FOTO: Guliver/Getty Images
Teletina je hitro pripravljena, ne potrebuje veliko začimb. Če želimo k pečenemu mesu postreči še omako, lahko na koncu, ko meso že odstranimo iz ponve, maščobi in sokovom od pečenja prilijemo deciliter ali dva vina in skodelico juhe, dobro premešamo, da dobimo gladko zmes, in pustimo vreti nekaj minut. Prelijemo po vročem mesu, tik preden postrežemo.
Za 4 osebe:
4 telečje zarebrnice, debele 2 cm
4–5 strokov česna
oljčno olje, sol, poper
rožmarin
Česen olupimo in drobno sesekljamo. Dodamo rožmarin (če je svež, ga sesekljamo), sol in poper ter nekaj žlic oljčnega olja. Dobro premešamo in z marinado z rokami natremo meso. Pustimo stati pol ure, lahko pa pripravimo že dan prej in pustimo v hladilniku. Pečico segrejemo na 190 stopinj. V ponvi do vročega segrejemo olje in z obeh strani popečemo zarebrnice, da dobijo zlato rjavo barvo. Meso predenemo v pomaščen pekač, prelijemo z oljem, v katerem smo ga popekli, in postavimo v pečico. Pečemo slabih petnajst minut.


K pečenim zarebrnicam postrežemo krompir ali riž in solato. Teletine ne smemo peči predolgo, saj se bo hitro izsušila, zlasti če je meso narezano na tenko. Debelejše kose je bolje dati v pečico, tenki pa se bodo prav tako dobro spekli v ponvi ali na žaru. 




Deli s prijatelji