OKUSNO

Videti je kot sir, pripravimo ga kot meso

Med vegani izjemno priljubljen izdelek iz soje, bogat z beljakovinami in v obliki, ki omogoča raznolike jedi.
Fotografija: Imeniten je na žaru v družbi zelenjave. FOTO: Wcoaster/Getty Images
Odpri galerijo
Imeniten je na žaru v družbi zelenjave. FOTO: Wcoaster/Getty Images

Tofu, ki ga nekateri imenujejo tudi sojin sir, v resnici s sirom nima nič skupnega, razen tega, da po videzu nekoliko spominja nanj. In medtem ko sir nastane iz mleka, je tofu nefermentiran izdelek iz soje, ki ga uporabljamo kot nadomestek za meso, pa tudi za sir in skuto. In tu se podobnost konča.

Z mariniranjem ustvarimo številne okuse. FOTO: Arx0nt/Getty Images
Z mariniranjem ustvarimo številne okuse. FOTO: Arx0nt/Getty Images

Sam tofu ni nekaj, ob čemer bi se nam cedile sline, saj je treba priznati, da je brez okusa, a je izjemno uporaben za pripravo mnogih jedi, ima pa tudi to lastnost, da nase hitro potegne okuse, ki mu jih dodajamo, tako da ga lahko z ustreznimi dodatki pripravimo povsem po svojih željah. Običajno kupimo industrijsko pripravljenega, ki je svež in hitro pokvarljiv, zato ga v trgovini najdemo v vakuumskem pakiranju. Ko embalažo odpremo, ga predevamo v dobro zaprto posodo in lahko ga hranimo v hladilniku še nekaj dni. Izbiramo lahko med večjimi kosi ali pa je narezan na koščke, poleg nevtralne različice ponujajo tudi dimljen tofu, pa začinjenega z različnimi okusi, tak je že pripravljen za nadaljnjo obdelavo. Izdelujejo ga iz sojinih zrn oziroma drobljenca, ki se namaka v vodi, zmelje v kašo in skuha. Postopek lahko poenostavimo in ga naredimo sami, res pa je, da je precej dolgotrajen, zato večina raje kupi že narejenega.

Podoben je bledemu siru. FOTO: Bhofack2/Getty Images
Podoben je bledemu siru. FOTO: Bhofack2/Getty Images

Če kupimo nevtralnega, ga mariniramo v olju z različnimi domačimi zelišči, rdečo papriko, čilijem, česnom ali čebulo. Lahko ga pečemo, dušimo ali cvremo kot sir ali zrezke, narezanega na koščke ali nastrganega potresemo po solati ali ga zmeljemo v namaz, ki ga začinimo po okusu z izbranimi zelišči, lahko naredimo tudi sladkega. Tofu je čvrste, spužvaste strukture in ga pripravljamo podobno kot meso. Bogat je z beljakovinami, zato je priljubljen med vegani in vegetarijanci ter drugimi, ki morajo nadomestiti beljakovine živalskega izvora. Imeniten je pečen na žaru ali dušen v različnih omakah, v azijskih kuhinjah ga pogosto najdemo v tradicionalnih juhah. Če ga pečemo v ponvi, je dovolj, da uporabimo le nekaj kapljic maščobe, saj se ne bo prijel na dno posode.

Jedi iz tofuja so po večini zelo preproste za pripravo. Uporabljamo ga v receptih, podobnih mesnim, na primer kot golaž ali obaro, pri čemer je dobro, če na kocke narezanega najprej začinimo, lahko ga tudi dlje mariniramo, in na hitro popečemo, preden ga začnemo dušiti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije