REPA

V loncu izgubi ostrino

Iz repe lahko pripravimo različne jedi, narezano na kocke dušimo in ponudimo kot prilogo, izvrstna je repna enolončnica, nekoč so iz olupkov kuhali alelujo.
Fotografija: Meso je belo, sočno in nekoliko ostrega okusa. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Meso je belo, sočno in nekoliko ostrega okusa. FOTO: Guliver/Getty Images

Zima je čas kislega zelja in kisle repe, ki si ju privoščimo vsak teden, saj nista le okusna, ampak tudi izjemno zdrava. Če je sveže zelje, bodisi v solati bodisi kuhano ali dušeno, pogosto na jedilniku, je sveža repa precej bolj redek gost na naših krožnikih. Ima precej specifičen okus, zlasti surova, ki marsikomu ni povšeči. Je sveža, sočna in nekoliko ostra, kar lahko jedca odvrne. Ko se na okus navadimo, prijetno popestri marsikatero jed.


Priprava je silno enostavna, hitro je kuhana ali dušena, torej nam jedi iz repe ne vzamejo veliko časa. Za pokušino jo na tanko olupimo in narežemo na nekaj milimetrov, največ pol centimetra debele rezine. Uživamo same ali v družbi z drugo zelenjavo, z njo popestrimo narezke z mesom in siri ter kruhom. Lahko jo naribamo in dodamo k mešani solati ali pa jo le solimo, prelijemo z nekaj kapljami bučnega olja in ponudimo kot samostojno prilogo. Na kocke narezano ali naribano dušimo pri nizki temperaturi, ko se zmehča, le solimo in po želji popramo, pa dobimo izvrstno prilogo. Kuhana izgubi ostrino in ima prijeten, sladkast okus.

Uživamo lahko tudi sveže, mlado perje. FOTO: Guliver/Getty Images
Uživamo lahko tudi sveže, mlado perje. FOTO: Guliver/Getty Images
Odlična je tudi kremna juha iz repe, narezano na kocke skuhamo s krompirjem, začinimo, dodamo malo kisle smetane in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Ljubitelji pire krompirja lahko poskusijo pripraviti mešan pire. Enako količino krompirja in repe skuhamo v vodi, precedimo in pretlačimo v čim bolj kompaktno maso; ponudimo s praženimi ocvirki ali popečeno slanino. Repa ima enakovredno vlogo s korenovkami, gomoljnicami in tudi drugo zelenjavo, zlasti pa s stročnicami, v krepkih zimskih enolončnicah, dobra je tudi v kombinaciji z mesom.

Pri nas običajno uporabljamo le plod, lahko pa poskusimo tudi listje oziroma perje. Izberemo mlade, sveže liste, ki imajo prav tako kot plod nekoliko oster okus. Drobno sesekljanega dodamo solati, liste namesto zelene solate nadevamo v sendvič, iz njih pa lahko pripravimo tudi okusno omako in jo ponudimo s testeninami. Na praženi čebuli dušimo sesekljane liste, ki jih zgostimo s smetano za kuhanje in prelijemo po špagetih. Omenimo še alelujo, juho iz repnih olupkov, običajno sušenih, ki je nekoč veljala za hrano revežev, danes pa jo najdemo tudi v ponudbi boljših gostiln, ki ponujajo tradicionalne jedi. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas