Uteha med lonci in pekači (RECEPTI)

Kljub virusu se je zunaj razcvetela pomlad in tudi velikonočni prazniki bodo, čeprav malce drugačni; iz preprostih živil lahko ustvarimo mavrico na mizi.
Fotografija: (pečen nadevan krompir)
FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images/
Odpri galerijo
(pečen nadevan krompir) FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images/

V teh dneh se privajamo na novo realnost, realnost z maskami in rokavicami. Marsikdo uteho poišče v kuhinji, med lonci in pekači. Morda zdaj poskušamo tudi jedi, ki jih prej nismo, mogoče pridejo končno na vrsto tudi bolj zapletene sladice, za katere prej nismo imeli časa ali pa smo bili preprosto preveč utrujeni, nervozni.

Tudi velikonočni prazniki, pred katerimi smo, bodo letos drugačni, morda ne bo na mizi šunke niti ne potice. Pa nič zato, bo pač malo drugače. Če se do velike noči držite posta, vam bodo tile recepti v pomoč pri sestavljanju jedilnika. Slovenci imamo radi krompir in zagotovo imamo doma kak kilogram ali dva. Ni treba, da pripravimo samo praženega ali pretlačenega, iz tega preprostega živila lahko pričaramo marsikaj slastnega: kremno juho, krompirjevo solato, v katero sesekljamo še drobnjak in peteršilj, ali pa rustikalno galeto s krhkim testom, po katerem razporedimo na tenko narezan krompir, šalotko in koromač, pa krompirjeve ocvrtke ali omleto v španskem slogu. Zraven postrežemo rdečo peso, lahko klasično na tenko naribano in začinjeno z oljem in kisom. Lahko pa jo spečemo v pečici, tako se še bolj izrazi njen zemeljski okus, ki obenem malce povleče na sladko; tudi pomako lahko pripravimo iz rdeče pese: skuhano do gladkega zmiksamo v blenderju z malo soli, pestjo parmezana in tekoče (sladke) smetane, da dobimo gostljato zmes. In seveda lahko tudi iz rdeče pese skuhamo juho in tudi pri peki jo s pridom uporabljamo: ste že poskusili rjavčke z rdečo peso ali pa celo torto?
(pečena rdeča pesa s feto in jajci)
(pečena rdeča pesa s feto in jajci)

In ko smo ravno omenili pomake: zadnje čase je priljubljen humus, ki pa ga ni treba pripraviti samo iz čičerike. Krasen je tudi fižolov pa grahov, ki je prav spomladansko zelene barve in kot nalašč za te dni, pripravimo ga lahko iz leče, rdeče ali zelene, rdeči humus dobimo iz rdeče paprike, oranžnega iz korenja – in imamo mavrico na mizi, v katero pomakamo korenje, stebelno zeleno, komarček ali pa popečene kruhke in celo popečeno polento. Ali pa kruhke, ki jih hitro in brez pretiranega gnetenja spečemo sami. Pojedina, kot se šika. Pa čeprav malo drugače.




(fižolov humus)
(fižolov humus)

(Kruhki s sirom in zelišči)
(Kruhki s sirom in zelišči)

(losos v papirju)
(losos v papirju)

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije