OKUSNO

Tatarski biftek je specialiteta: uporabimo le najboljše meso

Privoščimo si ga ob posebnih priložnostih.
Fotografija: Meso naj bo najvišje kakovosti, pred obdelavo ga dobro ohladimo. FOTO: Alexraths, Getty Images
Odpri galerijo
Meso naj bo najvišje kakovosti, pred obdelavo ga dobro ohladimo. FOTO: Alexraths, Getty Images

Trgovci in mesarji tatarca, kot pogovorno pravimo tatarskemu bifteku, ponujajo vse leto, a doma pripravljen je praviloma boljši. Morda je kdo tudi nezaupljiv do pripravljenih živil, zlasti po ne tako redkih aferah, zadnja je bila zastrupitev večjega števila ljudi s salmonelo, najverjetneje prav po zaužitju tatarskega bifteka.

V biftek vmešamo za šilce ali dve kakovostnega konjaka. FOTO: Jeka1984, Getty Images
V biftek vmešamo za šilce ali dve kakovostnega konjaka. FOTO: Jeka1984, Getty Images

Seveda ne bomo trdili, da je priprava enostavna, zlasti če ga delamo tradicionalno. Kuharski mojstri namreč zapovedujejo, da meso za biftek nastrgamo z nožem, bližnjica pa seveda vodi prek aparata za mletje mesa, lahko ga tudi sesekljamo. Če bomo rezali, strgali ali sekljali, nam bo že priprava mesa vzela precej časa. Najbolj enostavna različica nastane, če vse sestavine, meso in dodatke, stresemo v multipraktik in dobro zmeljemo. Tako bo nastala precej gladka zmes, pravzaprav skoraj pašteta, prav takšen, kot ga kupimo v trgovini.

Uporabimo samo rumenjake. FOTO: Hyrma, Getty Images
Uporabimo samo rumenjake. FOTO: Hyrma, Getty Images

A gremo po vrsti, najprej izberemo res kakovostno, prvovrstno goveje meso, najboljše bo dobro uležani biftek oziroma pljučna pečenka, kar pa resnici na ljubo ni poceni. Lahko uporabimo nekoliko cenejšo bržolo ali rostbif, v tem primeru je treba meso nekaj dni marinirati v olju, da se zmehča. Izbrani kos dobro ohladimo, sicer bo med obdelavo, torej med rezanjem, sekljanjem ali strganjem, postal lepljiv. Najbolje, da ga najprej narežemo na kose in potem naprej sekljamo oziroma meljemo. Ko je meso pripravljeno, se lotimo začimb oziroma dodatkov. Obvezni so jajčni rumenjak, gorčica, lahko tudi majoneza, sol, mleti poper in mleta rdeča paprika, dodamo lahko fileje inčuna, kisle kumarice, pečen česen, za ljubitelje pekočega pa še feferone ali čili, okus bo dopolnilo šilce konjaka. Dodatke stresemo k mesu in ga zmešamo z vilicami ali žlico, lahko tudi z rokami, kar je najbolj enostavno, vendar ga bomo v tem primeru segrevali. Pomembno je, da med pripravo poskrbimo za brezhibno higieno, da ne bo neljubih zapletov in zastrupitev. V tatarcu sta namreč kar dve občutljivi surovi sestavini, meso in jajca. Poleg tega da uporabimo res sveže sestavine, biftek tudi porabimo čim prej, v hladilniku ga lahko hranimo zgolj dan ali dva. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas