Sveže mleta je najboljša

Večina se nas vsak dan razvaja s skodelico črnega opoja, pripravljenega iz priljubljene mešanice sveže mlete kave.
Fotografija: Za ekspres kavo in kafetiero naj bo fino mleta. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Za ekspres kavo in kafetiero naj bo fino mleta. FOTO: Guliver/Getty Images

Prvotno so kavo pripravljali iz celih praženih zrn, med vretjem so jih dolgo kuhali in mešali. Rezultat je bil napitek šibkega in grenkega okusa. A kmalu so kavoljubni predniki ugotovili, da z mletjem zrn iz kave ob stiku z vročo vodo izvlečejo več dobrih snovi. Mletje je tako postalo eden ključnih korakov za pripravo slastne skodelice kave. Tako ustvarimo večjo površino, na katero lahko deluje voda in iz katere hitreje izvleče kavne substance, da ji dajo pravi okus. Njeno zrno sestavlja več kot tisoč kompleksnih spojin, ki ustvarjajo posebno aromo in okus, v katerem uživamo. Te spojine se v vodi raztopijo različno hitro. Najprej na dan privre kislost, nato sladkost in šele na koncu grenkoba. Cilj priprave izvrstne kave je seveda doseganje pravega ravnovesja vseh omenjenih.

Poleg kakovosti zrna in praženja je zelo pomembno, kako je kava zmleta, pri tem je pomembna kakovost mlinčka. Vsak način priprave zahteva drugačno mletje: če bo za ekspres pregrobo zmleta, bo končni rezultat voden, kava pa brez okusa in telesa. Niti neenakomerno zmleta ne bo razveselila naših brbončic, saj bo bolj kisla ali pa grenka.

Kako grobo naj bodo torej zmleta zrna, da nam bo končni izdelek v užitek? Najbolj fino mleta kava, po strukturi podobna moki, je ravno pravšnja za pripravo tiste, ki jo Slovenci najraje pijemo, seveda je najboljša sveže mleta. Tudi za ekspres kavo in kafetiero naj bo fino mleta, le da naj bo tekstura bolj podobna mivki. Srednje mleta kava je primerna za pripravo s filtrom, za french press in hladno ekstrakcijo pa je najboljša grobo mleta.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije