OKUSI

Super nasvet za pripravo amaranta

Amarant pripravljamo kot riž ali kašo, uživamo tudi zeleni del rastline kot listnato zelenjavo; pri nas ni zelo znan, uporabljamo predvsem semena.
Fotografija: Dodajamo ga številnim jedem, tudi žitnim in sadnim ploščicam. FOTO: Cheche22/Getty Images
Odpri galerijo
Dodajamo ga številnim jedem, tudi žitnim in sadnim ploščicam. FOTO: Cheche22/Getty Images

Amarant je pri nas znan tudi pod imenom ščir, uvrščamo pa ga med tako imenovana psevdožita, tako kot ajdo in kvinojo. Pri nas ni zelo znan, uveljavlja pa se predvsem v sodobni zdravi kuhinji, predvsem semena.

Rastlina izvira iz Južne Amerike, kjer so jo že pred osmimi tisočletji gojili v Andih, saj uspeva tudi na 2000 metrih nadmorske višine. Zelo je bila cenjena med Indijanci, ko so prišli evropski zavojevalci, pa nad amarantom niso bili preveč navdušeni, tako da se tudi ni uveljavil v Evropi. Danes ga veliko uporabljajo v azijski kuhinji, pa ne le semena, temveč tudi kot listnato zelenjavo. V našo kuhinjo smo, pa še to bolj sramežljivo, sprejeli predvsem semena, ki jih kuhamo kot kaše, kupimo lahko tudi amarantovo moko. Te ne kupujmo na zalogo, ker se hitro pokvari. Najbolje jo je mleti iz semen sproti, tik pred uporabo, če seveda imamo mlin. Uporabljamo jo kot druge vrste moke, tudi za kruh. Semena običajno skuhamo, poznavalci pa priporočajo, da jih prej prepražimo, podobno kot riž, ko kuhamo rižoto. Potem zalijemo z vodo, zavremo in kuhamo na majhnem ognju približno pol ure. Na tak način pripravimo jed, podobno rižoti, dodajamo ji lahko zelenjavo, meso in začimbe. Ima precej značilen okus, ki spominja na oreške, zato ne potrebuje veliko dodatkov. Pest semen amaranta stresemo v juho kot zakuho, lahko pa ga ponudimo kot prilogo. Skuhana in ohlajena zrna dodamo mešani solati, zmešamo jih v maso za zelenjavne ali žitne polpete. Kuhanega le v osoljeni vodi lahko pripravimo v sladkih jedeh, dodajamo ga k mislijem, stresemo v jogurt in dodamo suho sadje. Sicer pa ga lahko v mleku tudi skuhamo.

Če želimo poskusiti amarant kot zelenjavo, ga lahko pridelamo na domačem vrtu, saj uspeva tudi pri nas, za vzgojo rastlina ni preveč zahtevna. Liste uporabimo kot drugo listnato zelenjavo, na primer špinačo ali blitvo, torej kuhano ali dušeno, pri čemer jih toplotno obdelamo na hitro, toliko, da ovenijo. Dodajamo jih na primer jedem iz voka, liste lahko uživamo tudi presne v mešani solati. Tradicionalno iz listov pripravljajo čaj. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas