OKUSI

Šunka za vse okuse (RECEPTI)

Objavljeno 10. april 2020 19.40 | Posodobljeno 10. april 2020 19.40 | Piše: U. S.

Po tradiciji ne sme manjkati na velikonočni mizi; namesto klasične kuhane postrežemo pečeno z medom.

Šunka s klinčki in medom. 
Ni velikonočnih praznikov brez šunke, pravijo mesojedi, vsaj malo je mora biti na mizi, (zdravstvena) kriza gor ali dol. Najboljša je še malo topla s sveže pečenim kruhom s hrustljavo skorjico, francosko solato in hrenom, sveže naribanim ali v smetanovi oziroma jabolčni omaki, pa seveda s pirhi. Nekateri šunke ne jedo s kruhom, ampak vedno s potico, orehovo, seveda. Dandanes večinoma šunke ni več treba kuhati, saj so že toplotno obdelane, a jo vseeno lahko damo v lonec, zalijemo z vodo in zavremo ter odstavimo in ohladimo v vodi. 
Kuhana šunka
Kuhana šunka
Šunko navadno kuhamo tako dolgo, kolikor je težka; 1,5-kilogramsko bomo torej kuhali uro in pol. Meso damo v večji lonec in zalijemo s toliko hladne vode, da je povsem prekrita. Solimo, dodamo dva lovorova lista in nekaj zrnja popra, zavremo, potem ogenj zmanjšamo in kuhamo do konca pri srednji temperaturi. Ohladimo jo kar v vodi, v kateri se je kuhala.

Pečena šunka z medom in klinčki
Pečena šunka z medom in klinčki
Šunko, ki smo jo skuhali (ali kupili že pasterizirano), po vrhu rahlo zarežemo, da dobimo kvadratke, v vsak vogal zapičimo po en klinček. Prestavimo jo v pekač, ki smo ga malo naoljili, ter premažemo z medom. Pečico segrejemo na 180 °C, šunko pečemo 45 do 60 minut, odvisno od velikosti. Pečeno prekrijemo z alufolijo in pustimo počivati 15 minut. Potem narežemo na rezine in postrežemo.

Najboljši par
So jedi, ki so klasika, in kombinacije, ki so večne. Hren in šunka sta že takšna. Hren lahko kupimo v kozarčku, ublaženega s smetano ali jabolkom. Če imamo doma korenino, jo olupimo in na drobno naribamo. Dodamo dva ščepca soli, žličko limonovega soka in dobro premešamo. Z električnim mešalnikom stepemo 2,5 dl sladke smetane, na roko jo vmešamo v hren in popramo. Naribani hren lahko vmešamo tudi v 2 dl kisle smetane.
Deli s prijatelji