Predstavitvena informacija

Ste že poskusili prigrizek, ki je obnorel Slovenijo?

Po velikem uspehu v tujini je tudi Slovenijo dosegel val navdušenja nad baglom, prigrizkom, ki je priljubljen del zajtrkov in malic. Se vam že cedijo sline? Dobite ga lahko le na izbranih prodajnih mestih.
Fotografija: Priljubljen judovski prigrizek, ki je v ZDA in Veliki Britaniji pravi hit, je zdaj končno na voljo tudi pri nas. FOTO: Dušan Zidar
Odpri galerijo
Priljubljen judovski prigrizek, ki je v ZDA in Veliki Britaniji pravi hit, je zdaj končno na voljo tudi pri nas. FOTO: Dušan Zidar

Zlatorjavi kruhek okrogle oblike z luknjo v sredini in hrustljavo skorjico ter mehko sredico je v 20. stoletju postal pravi hit v ZDA, zlasti v New Yorku, medtem ko je evropska prestolnica baglov London. Tja ga je prinesla judovska diaspora iz Poljske, od koder izvira bagel, kakršnega poznamo danes.

Ikonična judovska hrana, ki tolaži
V zgodovini so se variacije bagla pojavljale na več koncih, pri ljudeh različnih ver, v različnih deželah. O nastanku tega, ki ga poznamo danes, kroži več (tudi izmišljenih) zgodb. Izviral naj bi iz Poljske 17. stoletja, natančneje iz Krakova, in prinašal srečo. Njegova okrogla oblika naj bi simbolizirala krog življenja. Po tem, ko je v času plemiške demokracije tam za Jude nehala veljati prepoved peke in prodaje kruha, so bagli postali priljubljena ulična hrana, ki so jo prodajali obešeno na vrvi ali nataknjeno na palice – zato imajo v sredini luknjo.



Baglu s sirnim namazom se odlično prileže Kava na poti. FOTO: Dušan Zidar
Baglu s sirnim namazom se odlično prileže Kava na poti. FOTO: Dušan Zidar

Neobičajen način priprave
Priprava baglov je za kruh neobičajna. Gre za kvašeno testo iz bele pšenične moke z veliko glutena, ki ga oblikujemo v za pest velike hlebčke z luknjo v sredini. Po tem, ko prvič vzhajajo, jih za 30–40 sekund vržemo v slano vrelo vodo, nato pa osušimo in šele potem spečemo v pečici. Sveži in hrustljavi ostanejo še nekaj ur. 



Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije