Predstavitvena informacija

Ste že poskusili prigrizek, ki je obnorel Slovenijo?

Objavljeno 14. maj 2019 09.30 | Posodobljeno 14. maj 2019 09.33 | Piše: Promo Delo promo@delo.si
Ključne besede: bagel Petrol

Po velikem uspehu v tujini je tudi Slovenijo dosegel val navdušenja nad baglom, prigrizkom, ki je priljubljen del zajtrkov in malic. Se vam že cedijo sline? Dobite ga lahko le na izbranih prodajnih mestih.

Priljubljen judovski prigrizek, ki je v ZDA in Veliki Britaniji pravi hit, je zdaj končno na voljo tudi pri nas. FOTO: Dušan Zidar
Zlatorjavi kruhek okrogle oblike z luknjo v sredini in hrustljavo skorjico ter mehko sredico je v 20. stoletju postal pravi hit v ZDA, zlasti v New Yorku, medtem ko je evropska prestolnica baglov London. Tja ga je prinesla judovska diaspora iz Poljske, od koder izvira bagel, kakršnega poznamo danes.

Ikonična judovska hrana, ki tolaži
V zgodovini so se variacije bagla pojavljale na več koncih, pri ljudeh različnih ver, v različnih deželah. O nastanku tega, ki ga poznamo danes, kroži več (tudi izmišljenih) zgodb. Izviral naj bi iz Poljske 17. stoletja, natančneje iz Krakova, in prinašal srečo. Njegova okrogla oblika naj bi simbolizirala krog življenja. Po tem, ko je v času plemiške demokracije tam za Jude nehala veljati prepoved peke in prodaje kruha, so bagli postali priljubljena ulična hrana, ki so jo prodajali obešeno na vrvi ali nataknjeno na palice – zato imajo v sredini luknjo.

Bagli zdaj osvajajo tudi Slovenijo, in sicer na točkah, kamor radi zaidemo, ko se nam zahoče svežega prigrizka. Namazanim s kremnim sirom se jim odlično prileže Kava na poti. Že veste, kje jih najdete? Prav ste uganili: na 60 lokacijah Petrolovih kotičkov Fresh in Fresh mini.


image
Baglu s sirnim namazom se odlično prileže Kava na poti. FOTO: Dušan Zidar

Neobičajen način priprave
Priprava baglov je za kruh neobičajna. Gre za kvašeno testo iz bele pšenične moke z veliko glutena, ki ga oblikujemo v za pest velike hlebčke z luknjo v sredini. Po tem, ko prvič vzhajajo, jih za 30–40 sekund vržemo v slano vrelo vodo, nato pa osušimo in šele potem spečemo v pečici. Sveži in hrustljavi ostanejo še nekaj ur. 

Ponekod bagle namesto s kuhanjem v vreli vodi pripravljajo tudi s pomočjo pare; a tisti, ki so zvesti tradiciji, prisegajo na originalen način priprave. Obogati se jih lahko tudi s posipom iz sezamovih ali makovih semen in jé s sirnim namazom ali dimljenim lososom. Kruh je primeren tudi za bogato obložene sendviče, na voljo so tudi v sladkih različicah.


Privoščite si okusen trendovski zajtrk v Freshu! Bagel z lahnim sirnim namazom do konca maja ob predložitvi Petrol klub kartice dobite že za 0,99 evra.
Deli s prijatelji