RECEPT
Ste že poskusili fižolov kolač?
Enostavna in hitro pripravljena sladica je okusna in nasitna.
Odpri galerijo
Ljubitelji fižola so pospravili še zadnjega v stročju, prihaja sezona fižola v zrnju. Poleg številnih enolončnic, prikuh, prilog, dodatkov v solate lahko iz fižola v zrnju pripravimo tudi izvrstno sladico, kolač ali torto. Po možnosti uporabimo tistega z tanko in mehko lupino.
Boljši od rjavega je bel. Pomembno je, da ga pred uporabo dobro speremo in posušimo. Če se nam bo zdela masa preveč redka, dodajmo žlico ali dve krušnih drobtin. Jed je zelo nasitna, zato jo lahko ponudimo tudi kot malico.
Za 4 osebe:
1 velika pločevinka kuhanega fižola
6 jajc
120 g sladkorja
2 pecilna praška
150 g jedilne čokolade
150 g mletih orehov
0,5 žličke mletega ingverja
Fižol operemo, posušimo in čim bolj gladko pretlačimo. Rumenjak in sladkor penasto umešamo, beljake stepemo v sneg, čokolado grobo naribamo. V skledi zmešamo orehe, ingver, fižol in pecilni prašek ter čokolado. Dodamo stepene rumenjake in premešamo. Na koncu s kuhalnico previdno vmešamo še sneg. Model, lahko je za torte, obložimo s peki papirjem in nanj enakomerno razporedimo maso. Pečemo pri 190 stopinjah dobre pol ure. Ohladimo in narežemo na poljubne kose. Postrežemo samo ali z marmelado in stepeno sladko smetano.
1 velika pločevinka kuhanega fižola
6 jajc
120 g sladkorja
2 pecilna praška
150 g jedilne čokolade
150 g mletih orehov
0,5 žličke mletega ingverja
Fižol operemo, posušimo in čim bolj gladko pretlačimo. Rumenjak in sladkor penasto umešamo, beljake stepemo v sneg, čokolado grobo naribamo. V skledi zmešamo orehe, ingver, fižol in pecilni prašek ter čokolado. Dodamo stepene rumenjake in premešamo. Na koncu s kuhalnico previdno vmešamo še sneg. Model, lahko je za torte, obložimo s peki papirjem in nanj enakomerno razporedimo maso. Pečemo pri 190 stopinjah dobre pol ure. Ohladimo in narežemo na poljubne kose. Postrežemo samo ali z marmelado in stepeno sladko smetano.
Boljši od rjavega je bel. Pomembno je, da ga pred uporabo dobro speremo in posušimo. Če se nam bo zdela masa preveč redka, dodajmo žlico ali dve krušnih drobtin. Jed je zelo nasitna, zato jo lahko ponudimo tudi kot malico.