RECEPT

Solata z ješprenjem

Objavljeno 14. julij 2020 11.56 | Posodobljeno 14. julij 2020 11.56 | Piše: A. K.

Iz kaše lahko pripravimo okusne solate; dodajamo svežo zelenjavo, stročnice, semena, tudi slanino ali ocvirke.

FOTO: Guliver/Getty Images
Živila, ki jih pozimi pripravljamo kot enolončnice in druge jedi na žlico, na primer ričet, spomladi in poleti pripravimo nekoliko drugače. Ješprenjeva kaša je prav okusna, če jo dodamo spomladanski zelenjavni juhi, lahko pa jo uporabimo kot osnovo za imenitno solato z zelenjavo, ki jo lahko ponudimo hladno ali toplo.
Za 4 osebe:
1 skodelica ješprenjeve kaše
2 manjši kumari
1 rdeča čebula
1 konzerva fižola
2 žlici sončničnih semen
1 limona
sol, poper, olje
sveži peteršilj
Ješprenj čez noč namočimo in skuhamo v slani vodi. Odcedimo in speremo. Kumare po potrebi olupimo in narežemo na majhne koščke. Čebulo olupimo in nasekljamo. V skledo stresemo ješprenj, kumare, fižol, ki smo ga sprali pod tekočo vodo, čebulo in sončnična semena. Dobro premešamo. V lončku zmešamo limonin sok, malo soli in olja, po želji popramo. Enakomerno prelijemo po solati in rahlo premešamo. Okrasimo s svežim peteršiljem.


Lahko jo obogatimo s popečeno slanino ali ocvirki, v tem primeru bo solata bolj okusna topla. Uporabimo lahko poljubno zelenjavo, kar imamo pač pri roki, namesto kumaric papriko, namesto fižola čičeriko ali grah. Okusna bo tudi, če jo prelijemo z jogurtovim zeliščnim prelivom. 
Deli s prijatelji