SLASTNO

Slana pita po receptu Alme Kochavy

Fotografija: Jed: slana pita
Odpri galerijo
Jed: slana pita

Pred dobrim tednom se je na ljubljanskem Pogačarjevem trgu končala že osma sezona Odprte kuhne. To sta Sloveniji predstavila zakonca Alma in Lior Kochavy. Nje se morda spomnite iz šova Gostilna išče šefa, saj je bila ena od komentatorjev te zelo priljubljene oddaje. Znano je, da je ona tista, ki v uigranem tandemu zakoncev Kochavy poskrbi za to, da je doma vedno kaj dobrega na mizi, zato smo jo poprosili za enega od njenih najljubših receptov. Tako je danes z nami slana pita, kakršno pripravi soustanoviteljica enega od naših najbolj prepoznavnih kulinaričnih dogodkov na prostem. »Slano pito pripravim, ko moram porabiti kako zelenjavo. Tokrat je iz stročjega fižola, lahko pa bi bila iz špargljev, špinače, gobic, bučk, skratka, nečesa sezonskega. Dodajamo lahko sirčke po okusu. Jaz sem dala Orešnikove, saj so moji najljubši. Lahko se igramo s sladkostjo in intenzivnostjo sira, zelo fino paše tudi kak modri sir,« se po različnih okusih, s katerimi lahko naši slastni slani piti začrtamo zanimiv značaj, sprehodi kuharica tega tedna.

Jed: slana pita
Jed: slana pita


Priprava jedi 2
Priprava jedi 2


Najprej pripravimo testo, in sicer maslo nadrobimo v moko ter dodamo vodo. Zamešamo v kroglo in jo damo v hladilnik za pol ure. Ko se testo ohladi, ga s prsti enakomerno razporedimo po klasičnem pekaču za pite (z odstranljivim dnom). Na več mestih ga prebodemo z vilicami.
Priprava jedi 3
Priprava jedi 3


Česen, čebulo in stročji fižol narežemo in popražimo na oljčnem olju. Počakamo, da se zelenjava malce ohladi. V skledi zmešamo jajca in skuto, začinimo po okusu ter vmešamo še ohlajeno zelenjavo.
Priprava jedi 4
Priprava jedi 4


Medtem testo pokrijemo s peki papirjem in obtežimo s fižolčki za slepo peko. Pečemo 15 minut, zatem papir in fižolčke odstranimo ter pečemo še 10 minut. Zdaj v testo vlijemo pripravljeno maso in po vrhu obložimo z močnejšim mehkim sirom. »Izbrala sem Orešnikovega lovrenca z rdečo mažo,« še en kulinarični predlog naniza kuharica tega tedna.
Priprava jedi 5
Priprava jedi 5



Pečemo še približno pol ure. »Po želji potresemo s svežimi zelišči, jaz sem izbrala meto in baziliko,« nasvet, ki bo vaši piti dodal piko na i, razkrije Alma Kochavy.
Priprava jedi 6
Priprava jedi 6



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije