OKUSI

Sladka gnezda za veliko noč (RECEPTI)

Objavljeno 11. april 2020 05.27 | Posodobljeno 11. april 2020 05.27 | Piše: E. B., O. C.

Letošnji prazniki bodo drugačni, kot smo jih vajeni, a to ne pomeni, da bodo minili brez sladic.

FOTO: Olga Cvetek
Kdo pravi, da je v teh dneh treba peči le potico? Spretni prsti in domišljija najmlajših članov gospodinjstva, ki jih nikakor ne smemo poditi iz kuhinje, naj zaznamujejo letošnje praznike. Tisti, ki se šele spoznavajo s kulinaričnimi spretnostmi, bodo z veseljem zarili prste v testo, gnetli, valjali in okraševali, tisti, ki so že dokazali, da jim lahko povsem zaupamo kuhalnico in valjar, pa bodo morda lahko že prevzeli taktirko v kuhinji. In si dali duška, z izvedbo navdušili domače, si morda pridobili kakšne točke ali pa celo oceno za pouk gospodinjstva, ki zdaj poteka na daljavo. Predstavljamo sladke recepte za lepše praznike.
Mlečna pletenica
Za kvasec v skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, dve žlički moke in štiri žlice mlačnega mleka. V veliko skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico, v katero zlijemo kvasec, ki naj vzhaja deset minut. V skledo dodamo zmehčano maslo, tri jajca, preostali sladkor, preostalo mleko in ščepec soli. Zamesimo gladko testo, ki se ne sme oprijemati. Pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro oziroma da se zmes podvoji. Še enkrat dobro pregnetemo, oblikujemo v kroglo, pokrijemo in spet pustimo vzhajati še 20 minut. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač premažemo z maslom in potresemo z moko. Testo razdelimo na tri svaljke in spletemo pletenico. Konca lahko na pekaču poljubno združimo v venček. Premažemo z razžvrkljanim jajcem, pokrijemo in pustimo vzhajati še 15 minut, nato 50 minut pečemo v ogreti pečici. Tik pred koncem lahko v pletenico vtisnemo koščke čokolade ali poljubne oreške.

Velikonočna sadna torta
Jajci in sladkor zmešamo, dodamo olje in moko s pecilnim praškom. Biskvit vlijemo v namaščen tortni model in pečemo približno 20 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko se ohladi, po notranji strani oboda dodamo alufolijo. Biskvit pokapljamo z mlekom ali sadnim sokom, da ostane sočen. Pripravimo jogurtovo kremo. V posodi zmešamo jogurt in sladkor. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo. Želatino ožamemo in jo na šibkem ognju segrevamo, da se povsem raztopi, nato jo dodamo k jogurtovi zmesi. Dodamo stepeno sladko smetano, vse skupaj prelijemo v biskvit in postavimo v hladilnik, da se krema utrdi. Gozdne sadeže odtajamo (lahko jih segrejemo nad šibkim ognjem) in jih za pest shranimo. V preostale dodamo sladkor in spasiramo ter precedimo. Sok pogrejemo in mu dodamo v hladni vodi zmehčane lističe želatine ter mešamo, da se želatina stopi. Ohladimo. Čez torto potresemo spasirane gozdne sadeže, dodamo še cele plodove in čez prelijemo žele. Čez noč jo postavimo v hladilnik in si zjutraj obvezno privoščimo rezino po velikonočnem zajtrku.

Lešnikova gnezda brez peke
Vodo segrejemo, preden zavre, vanjo vmešamo sladkor, na kocke narezano maslo in čokolado. Mešamo, ko se stopi, dodamo sesekljane pražene lešnike in zmlete kekse. Dobro premešamo, odstavimo in ohladimo. Masa naj stoji vsaj uro ali dve, hitreje bo šlo, če jo postavimo v hladilnik, vendar mora biti voljna za oblikovanje. Med vlažnima dlanema oblikujemo za oreh velike kroglice in jih povaljamo v sesekljanih praženih lešnikih. Odlagamo jih na pekač, pokrit s peki papirjem, nato pa vanje z ročajem kuhalnice ali prstom naredimo vdolbino. Nutello damo v dresirno vrečko in nabrizgamo gnezdeca. Pekač postavimo na hladno, da se strdijo. Mi smo količine prepolovili in dobili približno 30 gnezdec, a nam je bilo kmalu žal, saj so prehitro kopnela. Lešnikova gnezda so brez jajc in mleka, zato lahko več dni počakajo v hladilniku – če jih seveda prej ne odkrije kakšen sladkosned.

Zdrobove kocke
Čokolado stopimo na vodni kopeli, odstavimo in pustimo, da se ohladi. Cela jajca ubijemo v posodo in jih z mešalnikom penasto zmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo stopljeno čokolado in premešamo. Moko in pecilni prašek zmešamo, nato ju s kuhalnico previdno vmešamo v maso. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. V pekač, obložen s peki papirjem, nasujemo grobo sesekljane pražene lešnike. Čeznje pretresemo maso in jo previdno razporedimo po pekaču. Pečemo približno 20 minut. Biskvit vzamemo iz pečice, in ko se malo ohladi, odstranimo peki papir, biskvit vrnemo v pekač in ga prelijemo z mlekom, ki smo ga prekuhali z vaniljevim sladkorjem. Za kremo zmešamo prašek za puding z nekaj žlicami mleka in dodamo pšenični zdrob. Preostanek mleka zlijemo v kozico, pristavimo na ogenj in dodamo sladkor. Ko zavre, vanj vmešamo pudingovo zmes z zdrobom, ves čas mešamo in kuhamo na srednjem ognju okrog 5 minut, da se krema zgosti. Odstavimo in na dotik pokrijemo s prozorno folijo ter pustimo, da se ohladi. V ohlajeno kremo z mešalnikom vmešamo maslo sobne temperature, nato s kremo premažemo biskvit. Postavimo ga na hladno, preden ga postrežemo, ga narežemo na kocke in posujemo z zdrobljenimi praženimi lešniki.

image
FOTO: Guliver/Getty Images




Deli s prijatelji