OKUSI

Recepti: Sladko jesensko razvajanje

Elena Klanjscek, ki živi v vasici Oslavje, v družinski gostinsko-turistični zgodbi skrbi za izvrstne slaščice, narejene po družinskih receptih.
Fotografija: Elena, Petra in Dejan Klanjscek
Odpri galerijo
Elena, Petra in Dejan Klanjscek

Tik čez slovensko-italijansko mejo, in to le nekaj kilometrov nad Gorico, je vasica Oslavje. V njej živi le 300 prebivalcev – velika večina je Slovencev.

Oštarijo vodila že nona

Vasica je daleč naokoli znana po rebuli, predvsem macerirani, torej oranžni, saj so tu doma številna, tudi svetovno znana vinogradniška imena, denimo Joško Gravner, Radikon, Dario Prinčič, Primosic, La Castellada, Il Carpino in Fiegl.
In to je tista vasica, v kateri ima družina Klanjscek zadnjih nekaj mesecev odprto družinsko restavracijo, dopolnjeno s prenočišči. Kot nam je povedal Dejan Klanjscek, je bila tod v preteklosti že oštarija, ki jo je vodila njegova nona.
Zdaj je glavni kuhar, pri pripravi jedi pa mu pomagata oče in stric. In medtem ko moški del družine poskrbi za glavno jed, nareže pršut in sir, so sladice v rokah Dejanove žene Elene.

(K RECEPTU ZA JABOLČNI KOLAČ)
(K RECEPTU ZA JABOLČNI KOLAČ)

Zakaj pa ne: kolač za zajtrk

Ker sta nas na jesensko jutro, in to že za zajtrk, dve Elenini sladici kar malo začarali, smo jo takoj poprosili za recepta. Narekovala je tega za jabolčni kolač in povedala navodila še za pripravo drugega, ki zadiši po pomarančah. »Pomarančni kolač spečem po receptu, ki mi ga je dala mama,« o preverjenem receptu pove Elena Klanjscek.
Oba kolača sta odlična za dni, ko se ti že od jutra pred očmi prikazuje kakšna domača sladica, a za pripravo pite ali zavitka, ki takole jeseni kraljujeta med sladicami, morda ni dovolj časa, potrpežljivosti oziroma sestavin. Oba recepta sta preprosta za pripravo, hkrati pa sta obe sladici zelo, ampak res zelo okusni! 
(K RECEPTU ZA POMARANČNI KOLAČ)
(K RECEPTU ZA POMARANČNI KOLAČ)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije