RECEPT

Recept: zrezki v paradižnikovi omaki

Objavljeno 12. oktober 2019 12.51 | Posodobljeno 12. oktober 2019 12.51 | Piše: A. K.

Govedina je okusna pečena ali kuhana, bolj sočna bo ostala, če so kosi, ki jih kuhamo, večji.

FOTO: Guliver/Getty Images
Govedina je pogosto na krožnikih, uporabljamo jo v juhah in enolončnicah, ragujih, goveje zrezke pečemo ali dušimo, v tokratnem receptu jih kuhamo v paradižnikovi omaki. Čas kuhanja je odvisen od kakovosti in starosti mesa ter debeline zrezkov.
Za 4 osebe:
4 goveji zrezki
1 liter paradižnikove omake
2 čebuli
3 stroki česna
1 žlica sladkorja
sol, poper
150 g parmezana
šopek svežega peteršilja
bazilika
olje
Zrezke potolčemo, posolimo in popramo. Na vročem olju jih na hitro popečemo, na vsaki strani dve ali tri minute. Ne smemo jih preveč zapeči, saj jih sicer ne bomo mogli zaviti. Razporedimo jih po deski, obložimo s svežim peteršiljem ter potresemo s parmezanom. Zavijemo v role in spnemo z zobotrebci. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo ter svetlo prepražimo v kozici, v kateri smo popekli meso. Dodamo paradižnikovo omako, sladkor in baziliko in malce prevremo. Zmeljemo s paličnim mešalnikom, dodamo zrezke in na nizkem ognju kuhamo, dokler se meso ne zmehča.


Bomo izbrali teletino ali govedino, kako meso prepoznamo? Teletina je svetlo rožnate do rožnate barve, obraščena z rumenim lojem. Meso starejših telet je rožnate do svetlo rdeče barve, mlade govedi pa živordeče barve. Govedina je temno rdeča, prepredena z rumenimi plastmi loja. 
Deli s prijatelji