OKUSNO

Recept: zrezki v čebulni omaki

Objavljeno 20. marec 2020 11.27 | Posodobljeno 20. marec 2020 11.27 | Piše: A. K.

Imeniten recept, ki se bo posrečil tudi popolnim začetnikom, še posebno če izberemo vratovino.

FOTO: Guliver/Getty Images
Za zrezke se zdi, da jih je povsem preprosto pripraviti. To je res, če je meso samo po sebi sočno, pa tudi malo maščobe mora imeti, sicer se lahko zgodi, da bodo pečeni ali dušeni bolj podobni podplatom. Za začetnike je dobra izbira recimo vratovina, ki nam jo že mesar nareže na zrezke. Pri tem skorajda ne moremo zgrešiti, saj jo je tako rekoč nemogoče izsušiti.

Zlasti če jo pripravljamo v čebulni omaki kot v našem receptu. Lahko dodamo več zelenjave, denimo korenje ali grah pa seveda papriko in svež paradižnik, ki ga lahko zamenjamo s konzerviranimi pelati ali omako. 

Za 4 osebe:

4 zrezki iz vratovine
2–3 čebule
4 stroki česna
250 g šampinjonov
2 lovorjeva lista
pol žličke kumine
sol, poper, olje
svež peteršilj

Zrezke solimo in popramo po obeh straneh. Čebulo in česen olupimo in narežemo na večje kose. V kozici segrejemo olje in na hitro z obeh strani popečemo meso. Zmanjšamo temperaturo in prilijemo za prst vode. Potresemo s kumino, dodamo česen in čebulo ter lovorjev list. Pokrijemo in na majhnem ognju dušimo pol ure. Vmes po potrebi dolijemo malo vode. Po pol ure meso obrnemo, dodamo očiščene in narezane šampinjone in dušimo do mehkega. Meso odložimo na krožnik, z vilicami pretlačimo čebulo in česen in vrnemo meso v omako. Potresemo s svežim peteršiljem.
Deli s prijatelji