OKUSI

Recept: špargljev zajtrk

Objavljeno 22. april 2019 10.18 | Posodobljeno 22. april 2019 10.18 | Piše: A. K.

Klasični zajtrk, pripravljen iz slanine in na oko pečenih jajc, popestrimo z zelenjavo, na primer mlado čebulo, papriko ali šparglji.

FOTO: Guliver/Getty Images
Šparglje lahko kuhamo, dušimo ali popečemo, pripravimo jih v juhi ali omaki, kot prilogo ali v glavni jedi, na primer rižoti. Odlični so s smetano, zmešani s testeninami, mlade in sveže na hitro podušimo ali popečemo in ponudimo že za zajtrk, skupaj s pečenimi jajci in slanino.

S slednjo jih lahko kombiniramo na več načinov, lahko jih ovijemo v rezine mesnine in jih popečemo na žaru ali v ponvi, zraven ponudimo smetanovo ali katero drugo omako, morda jih pokrijemo z rezinami sira, da se raztopijo. Za navedene recepte uporabimo mlade šparglje, starejše, že olesenele dele pa skuhamo v vodi. Uporabili jo bomo kot jušno osnovo. 

Za 4 osebe:

4 velike rezine pršuta ali slanine
4 jajca
20 špargljev
sol, poper, olje ali maslo

Šparglje očistimo in operemo. V veliki ponvi raztopimo maslo ali olje in nanj položimo šparglje v eni plasti. Zalijemo z malce vode ali jušne osnove in na šibkem ognju dušimo tri do pet minut. Medtem v drugi ponvi rezine pršuta oziroma slanine na hitro popečemo z obeh strani, potem na vsaki rezini spečemo po eno jajce. Na krožnike naložimo po pet špargljev in jajca s pršutom. Solimo in popramo ter takoj postrežemo.
Deli s prijatelji