OKUSNO

Recept: slaščičarka leta in njena potica za na pot

Po dva sladka predloga, ki bosta med prazniki očarala vse sladkosnede, smo se podali na stičišče Krasa in Brkinov h Kseniji Krajšek Mahorčič.
Fotografija: FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
FOTO: Dejan Javornik

Takole so v slovenski izdaji kulinaričnega vodnika Gault & Millau zapisali o tem, zakaj je Ksenija Krajšek Mahorčič postala slaščičarka leta 2020: »Njena pot je unikatna: v svet gostinstva jo je pred 20 leti privedla gola ljubezen, a ne do kuhanja, ampak do moža Martina, ki pripada že četrti generaciji gostilničarske družine Mahorčič iz Rodika.« Kot so še zapisali, je naša sogovornica nekoč pripravila torto, s katero je navdušila osebje. Pozneje se je na različnih tečajih temeljito poglabljala v postopke in sestavine. Njen Martin je hitro prepoznal nadpovprečnost in jo postavil za chefinjo. Ni se zmotil, kajti njeni »krožniki so tako kot njene sladice navdihujoči, nezavajajoči, še več, so plod njene domišljije, neuokvirjenosti in svobode«.

V svet čarobne ustvarjalnosti je Ksenijo Krajšek Mahorčič odneslo tudi te dni, ko smo jo prosili, naj za praznične Okuse pripravi dva predloga. Takšna, ki bosta navdušila jedce. Ali pa takšna, da bomo lahko prijateljem kar v domači kuhinji pripravili sladko darilo. Predvsem pa naj bo to nekaj, kar bomo lahko vsi z veseljem pripravili doma. Vse to smo jo prosili in namesto dveh predlogov dobili dva recepta in zraven še polno vrečo navdiha za ustvarjanje sladkih presenečenj. Kajti sogovornica je za vas pripravila oboje: očarljivo elegantno sladico in poleg še darilce v kozarčku!

Sladko darilce

Starinski Weckov kozarec za vlaganje z gumico pod pokrovom in kovinskimi zaponkami ob strani je postal njen zaščitni znak. Njene potice, zapakirane v takšen kozarec, smo prvič opazili pred štirimi leti, in sicer na Oblikovalski okuševalnici, ki je del Tedna oblikovanja.

Ideja za potico iz kozarca je praktična, dovolj nenavadna in hkrati tako čudovita, da se je izum, ki ga je naša sogovornica zasnovala z oblikovalko Danijelo Grgič, z Oblikovalske okuševalnice vrnil z dvema nagradama – za najboljšo interpretacijo teme in za najboljši izdelek. Po takšni v kozarec postavljeni potici je v Gostilni Mahorčič še danes, seveda predvsem ob božiču in veliki noči, kar precejšnje povpraševanje.

Ksenija Krajšek Mahorčič z možem Martinom FOTO: Peter Irman
Ksenija Krajšek Mahorčič z možem Martinom FOTO: Peter Irman

Tako je decembrska sladica iz kozarca logično nadaljevanje nagrajene potice, saj se je Ksenija Krajšek Mahorčič odločila, da slovenski praznični okus združi s svetovljanskim pridihom. Za Okuse je v kozarec razporedila koščke potice, poleg pa dodala dva okusa iz tujih logov.

»Takšna potica, obdana z moussom kapučina in kapljicami kuhane kreme pasijonke, ki poskrbi za malo kislosti, je lahko praktično darilo sodelavcem ali prijateljem. Gre za slovensko osnovo, ki smo ji z dodatkom kapučina in pasijonke dodali element globalizacije. Če imamo kavo za na pot, bi tej slaščici lahko rekli potica za na pot,« se iskrivo nasmehne sogovornica.


Poleg tega se je slaščičarka leta poigrala z idejo, kako lahko doma, ob koncu slavnostne večerje, očaramo goste. Morda se vam bo recept zdel dolg in mogoče vsebuje preveč elementov, ampak ne ustrašite se – ta desert je lahko le navdih. Izberemo lahko en element ali dva in ju na krožnik (ali v skodelico, morda pecljast kozarec) postavimo tako, kot nam narekuje domišljija!
Takole razmišlja Ksenija Krajšek Mahorčič: »To je osvežilna slaščica, ki predstavlja lep vstop v novo leto. V njej je kaki, sadež bogov. Tu so kavica, ki poživi, in lešniki, ki poskrbijo za aromatiko na krožniku. Karamela pa je tako ali tako zelo priljubljen okus.«

Elegantno slaščico je okrasila z zlatimi lističi. Mi jih, zelo verjetno, nimamo pri roki, zato lahko »izberete kaj drugega, nekaj, kar vam je všeč in kar ustreza vašemu okusu. Naj bo dekoracija te slaščice kot okrasje na jelki – tudi to vsak okrasi po svoje in s tistimi bunkicami, ki so mu všeč.«

FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije