SLASTNO
Recept: skutni zavitek
Sladkemu dodamo v rumu namočene rozine, slanemu pa naribane in ožete bučke.

Odpri galerijo
FOTO: Jagné/Getty Images
Osnovni skutni nadev za zavitek pripravimo tako, da zmešamo jajca in skuto, po želji dodamo sladkor. Če želimo, da bo nadev in s tem zavitek bolj rahel, rumenjake ločimo od beljakov in posebej naredimo sneg, ki ga previdno vmešamo v skuto. Preden ga potisnemo v pečico, zavitek premažemo z maslom, lahko pa tudi z beljakom.
Tako bo skorja lepo zapečena in hrustljava, ne da bi se presušila. Nekaterim je všeč, če skuti primešamo namočene rozine, v vodi, rumu ali žganju. Najboljši bo, če ga postrežemo še toplega, pred tem pa ga potresemo s sladkorjem v prahu.
Tako bo skorja lepo zapečena in hrustljava, ne da bi se presušila. Nekaterim je všeč, če skuti primešamo namočene rozine, v vodi, rumu ali žganju. Najboljši bo, če ga postrežemo še toplega, pred tem pa ga potresemo s sladkorjem v prahu.
Za 4 osebe:
100 g vlečenega testa
350 g skute
2 jajci
30 g sladkorja
sok polovice limone
maslo
Jajca razbijemo in ločimo beljake od rumenjakov. V skledi zmešamo rumenjake, sladkor in skuto ter limonov sok. Iz beljakov stepemo sneg in ga s kuhalnico previdno vmešamo v skuto. Testo na tanko razvaljamo na pomokanem prtu in ga pokapljamo s stopljenim maslom. Z roko ga enakomerno razmažemo po celotni površini. Po razvaljanem testu razporedimo skutni nadev. S pomočjo prta zvijemo v rolo in jo namestimo v pomaščen pekač. Premažemo s stopljenim maslom in pečemo približno 45 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija.
100 g vlečenega testa
350 g skute
2 jajci
30 g sladkorja
sok polovice limone
maslo
Jajca razbijemo in ločimo beljake od rumenjakov. V skledi zmešamo rumenjake, sladkor in skuto ter limonov sok. Iz beljakov stepemo sneg in ga s kuhalnico previdno vmešamo v skuto. Testo na tanko razvaljamo na pomokanem prtu in ga pokapljamo s stopljenim maslom. Z roko ga enakomerno razmažemo po celotni površini. Po razvaljanem testu razporedimo skutni nadev. S pomočjo prta zvijemo v rolo in jo namestimo v pomaščen pekač. Premažemo s stopljenim maslom in pečemo približno 45 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija.