OKUSNO

Recept: regratov pesto

Objavljeno 13. marec 2020 11.05 | Posodobljeno 14. marec 2020 08.40 | Piše: A. K.

Namaz ali omako za testenine po osnovnem receptu pripravimo iz bazilike, lahko pa jo zamenjamo s katero drugo zelenolistno zelenjavo.

FOTO: Guliver/Getty Images
Regrat je sezonska divje rastoča zelenjava, ki se je do sitega najemo v zgodnjih spomladanskih mesecih. Uživamo jo predvsem presno, v solatah z najrazličnejšimi dodatki, najbolj priljubljene so kombinacije s fižolom, trdo kuhanimi jajci in popečeno slanino ali ocvirki. Regratove liste lahko tudi zmeljemo v presno juho ali imeniten namaz oziroma pesto. Regrat lahko kombiniramo z drugimi pomladnimi rastlinami, predvsem divje rastočimi, na primer z mladimi koprivami. Takšna kombinacija ne bo le zanimivega okusa, temveč bo tudi nadvse zdrava. Seveda jih lahko dodajamo v priljubljene smutije, s katerimi krepimo organizem. Užitni niso le listi, temveč tudi cvetovi.

Za 4 osebe:

200 g svežega regrata
50 g pinjol
4 stroki česna
100 g naribanega parmezana
sol, poper, 10 žlic oljčnega olja

Pinjole stresemo v ponev in jih med nenehnim mešanjem pražimo nekaj minut. Regrat očistimo in operemo, polovico stresemo v blender. Dodamo polovico olja in gladko zmeljemo. Potem dodamo pinjole, česen, parmezan in preostanek regrata ter olja. Znova zmeljemo in po okusu solimo in popramo. Ponudimo kot namaz na kruh ali kot omako za testenine.
Deli s prijatelji