Recept: namaz iz rdeče pese

Rdeča pesa je pogosta gostja zimskih jedilnikov, uživamo jo predvsem kuhano v solati, a jo lahko pripravimo tudi na druge načine, na primer kot imeniten namaz. S tem si lahko damo malo ali veliko opravka. Najbolj preprosto jo je skuhati ali speči in zmleti s poljubnimi dodatki.
Za 4 osebe:
4 rdeče pese
2 skodelici kuhane čičerike
2 stroka česna
2 žlici tahinija
sezamovo seme
1 limona
kumina, sol, poper, oljčno olje, žajbelj
pest svež rukole
Rdečo peso zavijemo v folijo in pečemo v pečici pri 160 stopinjah približno dve uri. Lahko pa jo olupimo, narežemo na kocke in popečemo v ponvi, tako bo hitreje pripravljena. V mešalnik stresemo olupljeno in narezano peso ter čičeriko, dodamo tahini pasto iz sezamovih semen, kumino, česen, limonov sok in žajbelj. Solimo, popramo in polijemo z oljem. V mešalniku mešamo nekaj minut, da dobimo gosto, mazljivo maso. Postrežemo dobro ohlajeno s črnim kruhom in svežo rukolo.
Uporabna je tudi v zdravilne namene, predvsem presna, priporočajo jo za krepitev organizma, prečisti kri, upočasnjuje staranje, čisti in razstruplja jetra, ledvice ter sečni mehur, učinkovala naj bi celo na tumorje.
Hvala, ker berete Slovenske novice.
Berite Slovenske novice prvi mesec že za 7,99 € 0,99 €!