OKUSNO

Recept: limonov sorbet

Objavljeno 15. julij 2020 12.17 | Posodobljeno 15. julij 2020 12.17 | Piše: A. K.

Zelo enostavna ledena sladica, rahlo kisla in navdušujoče osvežilna.

FOTO: Alexbai/Getty Images
Kadar recept zahteva nastrgano limonino lupino, uporabimo limone iz ekološke pridelave. Če to ni mogoče, cele limone potopimo v vročo vodo in lupino dobro zdrgnemo s ščetko, da odstranimo zaščitni sloj, v katerem se skrivajo pesticidi. Limono z nastrgano lupino čim prej uporabimo, saj bo začela gniti hitreje kot nepoškodovana.

Limonov sorbet je kot nalašč za vroče dni, lahko ga pripravimo tudi vnaprej in nekaj časa hranimo v zamrzovalniku, tako kot sladoled. Pripravimo ga lahko iz katerega koli sadja, limonov pa je posebno osvežujoč. 

Za 4 osebe:

4 limone iz ekološke pridelave
150 g sladkorja
2 beljaka
0,5 dl vode
nastrgana limonina lupina

Limone prerežemo, ožamemo in lupine prihranimo. V lonec zlijemo vodo, dodamo sladkor in segrevamo, dokler se sladkor ne raztopi. Dodamo naribano limonino lupino, premešamo in ohladimo. Primešamo sok, zlijemo v plastično posodo in postavimo v zamrzovalnik. Iz beljakov stepemo sneg. Zamrznjen limonov sok premešamo z vilicami, potem pa počasi primešamo sneg. Pretresemo v plastično posodo in ponovno zamrznemo. Postrežemo v polovičkah limon in okrasimo z lističi mete ali melise.
Deli s prijatelji