OKUSNO

Recept: kolikor dni v letu, toliko potic

O tem, kako speči kraljico vseh potic, orehovo, smo vprašali Špelo Tomažin; recept zanjo gre iz roda v rod, da bo res uspela, pa pri pripravi ne smemo hiteti.
Fotografija: FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
FOTO: Dejan Javornik

Pred dvema desetletjema se je Špela Tomažin na domačiji, dvignjeni nad drobno vasjo Bukovščica, začela ukvarjati s peko. Danes je naša sogovornica verjetno ena najbolj izurjenih gospodinj v Selški dolini in še vedno peče vse: kruh, pecivo in, seveda, tudi potico.

»Potratna, pehtranova, makova, lešnikova, kostanjeva, rozinova, kokosova, ocvirkovca in drobnjakova – ta je sladka in je značilna za okolico Škofje Loke,« nam našteje repertoar tistih, ki se največkrat znajdejo v njeni krušni peči.

Na vprašanje, koliko potic speče na leto, se nasmehne, saj jih je toliko, da jih ne šteje. A verjetno ne bi udarili mimo, če bi zapisali, da jih je vsaj toliko, kolikor je dni v letu.

Zaradi vsega tega in tudi zaradi srčnosti, ki objema čisto vsako od naših naključnih srečanj na kranjski ali stražiški tržnici, smo Špelo Tomažin pocukali za rokav in jo vprašali, kakšen je njen zmagovalni recept za kraljico vseh slovenskih praznikov.

Testo štirikrat vzhaja

Z veseljem nam je narekovala recept za orehovo potico in nam zraven natrosila še par koristnih nasvetov.

Predvsem to pravilo si gre vtisniti v spomin: »Pri pripravi potice ne smemo hiteti. Vselej pustim, da testo vsaj štirikrat vzhaja, ker se mi zdi, da je takšna potica najboljša.« Še en njen trik: v testo vmešamo nekaj žličk jogurta, v orehov nadev pa čisto na drobno naribamo jabolko, ki poskrbi za sočnost.

In od koga je naša sogovornica dobila recept za potico, ki jo v besedi in sliki predstavljamo danes? »Ta recept gre v naši družini iz roda v rod, vsaka gospodinja pa ga malo popravi in prikroji po svoje,« za konec še pove Špela Tomažin, ki je tudi ponosna babica. Ima kar 15 vnukov!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije