Recept: juha z jajcem
Pomladne juhe iz mlade zelenjave so prava osvežitev po zimskih dneh in težkih jedeh.

Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images
Za krepčilno juho, ki bo skuhana v manj kot pol ure, potrebujemo šop kopriv, ki smo jih nabrali na sprehodu ali na vrtu, ter nekaj zelenjave. Koprivno juho kuhamo podobno kot tisto iz špinače ali mlade blitve. Običajno jo zmeljemo s paličnim mešalnikom ter postrežemo s smetano, lahko pa koprive le drobno nasekljamo.
Če želimo ostrejši okus, dodamo malo čilija, smetano pa lahko iz recepta mirno izpustimo. K zelenolistni zelenjavi se imenitno podajo jajca, jed bo atraktivna, če jih poširamo, lahko pa uporabimo tudi trdo kuhana, ki jih prerežemo na pol ali v juho kar nadrobimo.
Če želimo ostrejši okus, dodamo malo čilija, smetano pa lahko iz recepta mirno izpustimo. K zelenolistni zelenjavi se imenitno podajo jajca, jed bo atraktivna, če jih poširamo, lahko pa uporabimo tudi trdo kuhana, ki jih prerežemo na pol ali v juho kar nadrobimo.
Za 4 osebe:
500 g mladih kopriv
1 večji krompir
1 manjši por
3 stroki česna
maslo
sol, poper
4 jajca
2 dcl sladke smetane
jušna osnova
Por očistimo, nasekljamo in dušimo na maslu, dokler se ne zmehča. Dodamo sesekljan česen in še malo dušimo. Krompir olupimo in narežemo na kocke ter dodamo poru. Zalijemo z jušno osnovo in kuhamo na majhnem ognju, dokler se krompir ne zmehča. Medtem osmukamo koprive in liste blanširamo v slanem kropu. Odcedimo in narežemo ter dodamo v juho. Solimo in popramo po okusu, prevremo in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Jajca poširamo v vreli slani vodi. Juho razdelimo na krožnike, dodamo smetano in jajca ter postrežemo.
500 g mladih kopriv
1 večji krompir
1 manjši por
3 stroki česna
maslo
sol, poper
4 jajca
2 dcl sladke smetane
jušna osnova
Por očistimo, nasekljamo in dušimo na maslu, dokler se ne zmehča. Dodamo sesekljan česen in še malo dušimo. Krompir olupimo in narežemo na kocke ter dodamo poru. Zalijemo z jušno osnovo in kuhamo na majhnem ognju, dokler se krompir ne zmehča. Medtem osmukamo koprive in liste blanširamo v slanem kropu. Odcedimo in narežemo ter dodamo v juho. Solimo in popramo po okusu, prevremo in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Jajca poširamo v vreli slani vodi. Juho razdelimo na krožnike, dodamo smetano in jajca ter postrežemo.
Hvala, ker berete Slovenske novice.
Berite Slovenske novice prvi mesec že za 7,99 € 0,99 €!