KUHARSKI TALENT

Recept Jake Martinčiča: obrnjena jabolčna pita

Objavljeno 02. december 2019 20.15 | Posodobljeno 02. december 2019 20.15 | Piše: Špela Ankele

Mladi kuhar se bo uril pri slovenskih chefih.

Jed
Še ne 22-letni Jaka Martinčič iz okolice Ljubljane v prestolnici obiskuje biotehniški izobraževalni center. Je prvi slovenski mladi kuharski talent, ki bo poleg hrvaške študentke Ane Mucić v prihodnjih mesecih dobil priložnost, da svoje znanje oplemeniti pri petih chefih, ki so v desetletju ustvarjali posebne paštete, zbrane pod imenom argeta exclusive.

image
Jaka Martinčič. FOTO: Marko Feist
Jaka Martinčič se bo lahko uril pri slovenskih chefih Luki Koširju (njegovo kuhinjo že spoznava), Tomažu Kavčiču in Janezu Bratovžu, pri Alessandru Gavagni na italijanski strani Brd ter pri hrvaških Teu Fernetichu in Nikoli Tadijanoviću. Že zdaj pa dobro pozna delo chefa Jakoba Pintarja (TaBar), ki ga je kulinarični vodnik Gault & Millau pred kratkim razglasil za mladega talenta leta 2020: »On je moj prvi pravi mentor.«

Jaka Martinčič je ta teden za Okuse pripravil preprosto jesensko sladico: odločil se je za obrnjeno jabolčno pito!

Testo pripravimo tako, da v posodo najprej odmerimo moko in sladkor ter premešamo. Nato dodamo maslo, narezano na kockice. Najprej ga dobro razdrobimo med prsti, da nastane peskasta zmes. Dodamo jajce in pregnetemo, da se testo poveže. Razvaljamo na rahlo pomokani površini v tako velik krog, da bo lahko pokril našo pito.

Za nadev jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in razrežemo na četrtine.
Pripravimo ponev, v kateri stopimo sladkor. Počakamo, da karamelizira, nato vmešamo na kocke narezano maslo.

Karamelo še vročo razporedimo po dnu in čez lepo naložimo jabolka – morajo biti tesno skupaj, da bodo pokrila celotno površino. Po želji jih odišavimo s klinčki ali cimetom. Pokrijemo jih s testom, testo pa na več mestih prebodemo z vilicami. Prestavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija. Pečemo približno 20 minut.
Nato ponev vzamemo iz pečice in pripravimo dovolj velik krožnik, ki bo segal malo čez rob naše pite. Ker je ponev zelo zelo vroča, uporabimo kuhinjske prtiče iz blaga oziroma rokavice za prijemanje vročih stvari! S krožnikom pokrijemo ponev in oboje skupaj zelo pazljivo obrnemo, tako da se pita prevrne na krožnik.
Preden jo razrežemo in postrežemo, počakamo, da se ohladi do mlačnega.


Za 8–10 kosov:
Testo:
250 g moke
125 g masla
30 g sladkorja
1 jajce
Nadev:
900 g jabolk
80 g sladkorja
40 g masla
mleti klinčki, cimet (po želji)


Vse vrste sladkega vina, od pozne trgatve do suhega jagodnega izbora, bodo lepo pospremile to sladico, priporoča sommelierka Mira Šemić.
Deli s prijatelji