OKUSI

Recept: iz suhe potice slasten narastek

Objavljeno 14. april 2020 09.47 | Posodobljeno 14. april 2020 09.47 | Piše: Špela Ankele

S preprostimi triki ostanke praznične velikonočne pojedine hitro spravimo v promet.

Tako kot kruh lahko tudi potico spremenimo v čudovit narastek. FOTO: Guliver/Getty Images
Ko je velika noč za nami, verjetno ostane kak košček šunke, nekaj malega potice, pirh ali dva in morda še kaj. Zato smo se danes poigrali z idejo, kako lahko s preprostimi triki ostanke velikonočne hrane hitro spravimo v promet.
 

Čez potico marmelado


Potico lahko kaj hitro spravimo v novo preobleko, če naredimo nekaj podobnega angleškemu pudingu oziroma narastku. Posušimo jo, jo zmeljemo v drobtine in pomešamo s stepenimi rumenjaki. Malo pustimo, da se prepoji, potem prelijemo v namaščen pekač, rahlo zapečemo. Zdaj čez namažemo še marmelado in pokrijemo s kapico, narejeno iz snega sladkanih beljakov. Nato poenostavljeni narastek spečemo, da se snežna kapica obarva rjavkasto.

image
Velikonočna košarica je polna dobrot, ki pogosto ostanejo, saj ne moremo vsega pojesti. FOTO: Guliver/Getty Images
Ali pa naredimo drugače in uporabimo recept, ki nam ga je pred časom v Centru ponovne uporabe Ljubljana zaupala spretna kuharica Dragica Lisjak. Pekač rahlo namastimo, potico pa narežemo na tanke kose. Na dno razporedimo prvo plast potice, čez posujemo v rum namočene rozine ali brusnice. Pokrijemo z novo plastjo potice in ponavljamo, da zapolnimo pekač oziroma porabimo ostanke potice.
S šunko obložimo kruhke ali jo popečemo z jajci.


Ko je lepo zložena, jo polijemo z mešanico, v katero smo zamešali smetano, mleko, jajca ter sladkor in naribano limonino lupinico. Pekač lahko pokrijemo s srebrno folijo in pečemo kakšne pol ure v pečici, ogreti na okoli 180 stopinj Celzija. Na koncu folijo odstranimo, posujemo z dvema žlicama sladkorja in pečemo še 15 minut, da sladkor karamelizira.
 

En, dva tri, namaz


Tudi jajca in ostanke šunke s pridom porabimo, oboje lahko spremenimo v namaz za sendviče. Trdo kuhana jajca, ki jih naribamo ali zdrobimo z vilicami, so odlična kombinacija z malo gorčice, medtem ko šunko povežemo s sirom in kislo smetano ter naredimo odlične tople sendviče. 
Deli s prijatelji