OKUSI
Recept: cvetačni kari
Takšnega na Tržnici Moste pripravi Urban Vidmar.
Odpri galerijo
Za 4–6 oseb:
polovica srednje velike cvetače
2 korenčka
pest mlade špinače
malo kuhane čičerke (lahko vložene)
1 srednje velika čebula
1 strok česna
košček svežega ingverja
malo repičnega olja
začimbe za kari
malo sezamovega olja
malo sojine omake
sol, poper
Cvetačo razrežemo na tanjše rezine, jo pokapamo z oljem, začinimo s soljo, poprom in karijem. Toliko časa jo pečemo v pečici, ogreti na 180–200 stopinj Celzija, da se robovi rahlo zapečejo – to traja približno 10, 15 minut. Čebulo narežemo na drobno in jo popražimo na malo olja. Ko postekleni, dodamo na tanke kolute narezano korenje in malo popražimo. Nato gredo v lonec strt česen, nariban ingver in kari. Vse med mešanjem pražimo kako minuto. Zdaj zalijemo s tekočino (vodo ali bistro zelenjavno juho), dodamo pečeno cvetačo, po želji še čičerko. Zavremo, zmanjšamo ogenj in med rahlim brbotanjem kuhamo še kake pol ure.
polovica srednje velike cvetače
2 korenčka
pest mlade špinače
malo kuhane čičerke (lahko vložene)
1 srednje velika čebula
1 strok česna
košček svežega ingverja
malo repičnega olja
začimbe za kari
malo sezamovega olja
malo sojine omake
sol, poper
Cvetačo razrežemo na tanjše rezine, jo pokapamo z oljem, začinimo s soljo, poprom in karijem. Toliko časa jo pečemo v pečici, ogreti na 180–200 stopinj Celzija, da se robovi rahlo zapečejo – to traja približno 10, 15 minut. Čebulo narežemo na drobno in jo popražimo na malo olja. Ko postekleni, dodamo na tanke kolute narezano korenje in malo popražimo. Nato gredo v lonec strt česen, nariban ingver in kari. Vse med mešanjem pražimo kako minuto. Zdaj zalijemo s tekočino (vodo ali bistro zelenjavno juho), dodamo pečeno cvetačo, po želji še čičerko. Zavremo, zmanjšamo ogenj in med rahlim brbotanjem kuhamo še kake pol ure.