SLASTNO
Recept: čokoladni kolač
Hitro pripravljeno pecivo bogatega okusa.
Odpri galerijo
Potrebujete:
80 g kakava v prahu
100 g sladkorja
ščep soli
pol žličke pecilnega
praška
1/4 žličke sode
bikarbone
175 ml oljčnega olja
3 jajca
rumenjak
žlička vaniljevega
izvlečka
70 g moke
115 ml vroče vode
1. Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija, pekač namastimo in dno obložimo s papirjem za peko.
2. V skledi z metlico ali vilicami premešamo kakav, sladkor, sol, pecilni prašek in sodo bikarbono. Dodamo olje, jajca, beljak in vaniljo ter dobro premešamo. Presejemo še moko in premešamo le toliko, da se sestavine povežejo. Vlijemo še vodo, premešamo in pretresemo v pekač. Pečemo približno 30 minut, naredimo preskus z zobotrebcem: če je čist, je kolač pečen. Kakih deset minut naj se hladi v pekaču, potem ga prevrnemo na rešetko, kjer naj se povsem ohladi.
3. Kolač potresemo s sladkorjem v prahu, zraven se prileže stepena sladka smetana ali pa vaniljev sladoled.
80 g kakava v prahu
100 g sladkorja
ščep soli
pol žličke pecilnega
praška
1/4 žličke sode
bikarbone
175 ml oljčnega olja
3 jajca
rumenjak
žlička vaniljevega
izvlečka
70 g moke
115 ml vroče vode
Kako se lotimo?
1. Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija, pekač namastimo in dno obložimo s papirjem za peko.
2. V skledi z metlico ali vilicami premešamo kakav, sladkor, sol, pecilni prašek in sodo bikarbono. Dodamo olje, jajca, beljak in vaniljo ter dobro premešamo. Presejemo še moko in premešamo le toliko, da se sestavine povežejo. Vlijemo še vodo, premešamo in pretresemo v pekač. Pečemo približno 30 minut, naredimo preskus z zobotrebcem: če je čist, je kolač pečen. Kakih deset minut naj se hladi v pekaču, potem ga prevrnemo na rešetko, kjer naj se povsem ohladi.
3. Kolač potresemo s sladkorjem v prahu, zraven se prileže stepena sladka smetana ali pa vaniljev sladoled.