Rabite idejo za kosilo? Tako si pripravite fokačo s feta sirom
Tradicionalni italijanski kruh ponudimo kot prilogo, če smo ga obložili, pa lahko postane slastna malica.

Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images
Fokačo lahko spečemo iz testa, ki nam je ostal po pripravi pice. Lahko ga spečemo brez vsega, res kot kruh, ali pa namažemo s paradižnikom ali oljčnim oljem, lahko mu dodamo sir in zelenjavo.
Zelo dobra je v kombinaciji s strtim česnom. Fokačo so poznali že stari Rimljani, imenovali so jo panis focacius in so jo pekli v pepelu. Ponudimo toplo ali hladno, kot malico ali večerni prigrizek h kozarcu piva.
Za 4 osebe:
350 g moke
0,5 kocke svežega kvasa
cca 2 dl mlačne vode
sol, sladkor, oljčno olje
1 pest suhega paradižnika
1 skodelica oliv
100 g feta sira
Kvas raztopimo v malo vode, dodamo sladkor, premešamo in pustimo vzhajati deset minut. Moko stresemo v skledo, potresemo s soljo in na sredini naredimo jamico. Vanjo zlijemo kvasec in 2 žlici oljčnega olja. Zmešamo z rokami, malo pregnetemo in preložimo na pomokano delovno površino. Zgletemo v gladko in voljno testo, ki se ne sme prijemati prstov. Po potrebi dodajamo moko ali vodo. Testo damo v pomokano skledo, namažemo z oljem, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati dobre pol ure. Paradižnike narežemo na koščke, feto nadrobimo. Vzhajano testo razvaljamo in položimo v pomaščen pekač. Potresemo s paradižnikom, grobo soljo in olivami in pečemo 20 minut na 220 stopinj. Ko fokačo vzamemo iz pečice, nanjo nadrobimo feta sir in postrežemo.
350 g moke
0,5 kocke svežega kvasa
cca 2 dl mlačne vode
sol, sladkor, oljčno olje
1 pest suhega paradižnika
1 skodelica oliv
100 g feta sira
Kvas raztopimo v malo vode, dodamo sladkor, premešamo in pustimo vzhajati deset minut. Moko stresemo v skledo, potresemo s soljo in na sredini naredimo jamico. Vanjo zlijemo kvasec in 2 žlici oljčnega olja. Zmešamo z rokami, malo pregnetemo in preložimo na pomokano delovno površino. Zgletemo v gladko in voljno testo, ki se ne sme prijemati prstov. Po potrebi dodajamo moko ali vodo. Testo damo v pomokano skledo, namažemo z oljem, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati dobre pol ure. Paradižnike narežemo na koščke, feto nadrobimo. Vzhajano testo razvaljamo in položimo v pomaščen pekač. Potresemo s paradižnikom, grobo soljo in olivami in pečemo 20 minut na 220 stopinj. Ko fokačo vzamemo iz pečice, nanjo nadrobimo feta sir in postrežemo.
Zelo dobra je v kombinaciji s strtim česnom. Fokačo so poznali že stari Rimljani, imenovali so jo panis focacius in so jo pekli v pepelu. Ponudimo toplo ali hladno, kot malico ali večerni prigrizek h kozarcu piva.
Hvala, ker berete Slovenske novice.
Berite Slovenske novice prvi mesec že za 7,99 € 0,99 €!