SUHO PECIVO

Privlačni s pisanim posipom

Drobno suho pecivo hranimo v zaprti škatli, če ga ne bomo porabili v nekaj tednih, ga je bolje zamrzniti; v skrinjo lahko spravimo tudi nepečeno pecivo oziroma kekse.
Fotografija: Drobno pecivo hranimo v pisanih škatlah, pomembno je, da so zaprte. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Drobno pecivo hranimo v pisanih škatlah, pomembno je, da so zaprte. FOTO: Guliver/Getty Images

Za nenapovedane obiske ali trenutke, ko se nam zahoče nekaj sladkega, je dobro imeti v zalogi kakšno škatlo suhega peciva, ki se prileže k čaju ali sokovom, če bomo zraven ponudili kozarec vina, bo boljša izbira slano pecivo. Naše mame in babice so imele pisane pločevinaste škatle s pokrovi, v katerih se je pecivo brez težav ohranilo krepko čez praznike, pred katerimi so ga napekle, če ga seveda ni prej zmanjkalo. Potem so te škatle kar izginile z zgornjih polic v jedilnici ali kuhinji in zamenjali so jih industrijsko pečeni piškoti vseh vrst in oblik, ki smo jih po večini hranili v originalni kartonasti embalaži. Zadnje čase pa tudi gospodinje mlajših generacij obujajo lepo navado priprave domačega trajnega peciva, ki ga potem hranijo v ličnih škatlah.
Za ta namen je najbolje pripraviti suho pecivo, ki bo dlje ohranilo svežino, zato se izognimo kremastim ali čokoladnim prelivom in nadevom. Rok trajanja in kakovost sta odvisna tudi od embalaže. V kovinski škatli bo brez težav zdržalo nekaj tednov, a se bo nekoliko zmehčalo. Bolj krhki bodo ostali piškoti v kartonasti škatli, ki ni nepredušno zaprta, vendar bodo krajšega veka.
Če ga želimo spraviti za nekaj mesecev, ga je najbolje zamrzniti, ko ga potrebujemo, ga odtalimo na sobni temperaturi.
Drobno pecivo hranimo v pisanih škatlah, pomembno je, da so zaprte. FOTO: Guliver/Getty Images
Drobno pecivo hranimo v pisanih škatlah, pomembno je, da so zaprte. FOTO: Guliver/Getty Images
Začnemo s preprostimi keksi, poživimo jih s posipom.
Začnemo s preprostimi keksi, poživimo jih s posipom.

Če zamrznemo nepečeno, ga prav tako nekoliko odtalimo, preden ga damo v pečico, in pečemo kako minuto dlje. Pri zamrzovanju pazimo, da se kosi med seboj ne bodo sprijeli, zato je najbolje pecivo naložiti po plasteh, vmes damo folijo ali peki papir. Če smo v peki slaščic popolni začetniki, se najprej lotimo preprostih piškotov, ki pa jih lahko z obliko in okrasjem naredimo posebne. Za najbolj enostavne kekse potrebujemo moko, maslo, jajca in sladkor: vse zgnetemo v gladko, kompaktno zmes, iz nje pa oblikujemo piškotke poljubnih oblik. Najbolje, da si za to opravilo omislimo modelčke. Da bodo keksi bolj privlačni, jih potresemo s pisanim posipom ali drobnimi semeni, okrasimo z barvastimi bombončki ali sladkornim prelivom. V testo lahko dodamo koščke suhega ali kandiranega sadja ali jedilne čokolade, ki bodo poleg videza popestrili tudi okus. Za pisan videz poskrbijo barve za živila, s katerimi obarvamo sladkorni preliv ali kar testo.
Slani prigrizki bodo izvrstni iz listnatega testa.
Slani prigrizki bodo izvrstni iz listnatega testa.

Podobna pravila veljajo za slano pecivo, pripravo katerega lahko še bolj poenostavimo, če kupimo že pripravljeno listnato testo. Iz njega izrežemo majhne prigrizke različnih oblik, trikotnike, krogce ali kvadratke, posipamo jih s semeni, makovimi zrni ali naribanim sirom, namažemo z razžvrkljanim jajcem, v katero stremo denimo česen ali zelišča, in hrustljavo zapečemo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije