RECEPT

Pripravite odlično rižoto šparglji

Objavljeno 29. marec 2020 11.56 | Posodobljeno 29. marec 2020 11.56 | Piše: A. K.

Jed mora biti sočna, za kar poskrbi smetana, pa vendar naj bo riž še čvrst, ko ugriznemo vanj.

Rižota. FOTO: Guliver/Getty Images
Ljubitelji rižote si znova in znova izmišljujejo posebne različice te priljubljene jedi. Enkrat jo kuhajo tako, da zrna ostanejo čvrsta in se razsipljejo, drugič mora biti rižota mehka in sočna, čeprav je riž še majceno trd. Kuhamo jo z mesom ali zelenjavo, najbolje sezonsko. Zdaj je čas za šparglje, bodisi divje bodisi gojene, oboji pa so imenitni v rižoti. Ko jed naložimo na krožnik, jo okrasimo z nekaj daljšimi vejicami.

Za 4 osebe:

1 velika skodelica riža
1 šopek špargljev
1 čebula
3 stroki česna
3 žlice naribanega parmezana
3 žlice sladke smetane
oljčno olje, sol, poper
1 dcl suhega belega vina
rezina masla
Čebulo, česen in šparglje olupimo oziroma očistimo. Čebulo in česen sesekljamo in svetlo prepražimo na olju. Dodamo riž, malo prepražimo in zalijemo z vinom. Dušimo, dokler vino ne povre, potem dodamo skodelico vode in počasi kuhamo. Po potrebi dolivamo vodo, odstavimo, ko je riž še čvrst.
V ponvi raztopimo maslo in na njem na majhnem ognju dušimo šparglje, ki smo jih narezali na poljubne koščke. Solimo in popramo, primešamo in dušimo do mehkega. Primešamo k rižu, dodamo smetano in parmezan in narahlo premešamo. Preden postrežemo, naj jed nekaj minut stoji.




Deli s prijatelji