GOSTILNA KOREN

Pri Korenu tradicija traja že dvesto let

Če vas bo pot vodila v Dobrno, ne morete zgrešiti gostilne Koren; Jolanda Podgrajšek je duša gostilne, za katero je značilna sezonska ponudba jedi.
Fotografija: Janez Živič, Vinska klet KZ Krško, Roman Končar in Lojze Čop
Odpri galerijo
Janez Živič, Vinska klet KZ Krško, Roman Končar in Lojze Čop

So zdravilišča in so – zdravilišča. Nekatera manj, druga bolj znana ljudem. No, Dobrna vsekakor spada v drugo. Že pred stoletji – toplice se prvič omenjajo že leta 1403 – so v teh krajih zdravili najrazličnejša obolenja, predvsem pa ženske, ki so imele težave z zanositvijo. Dandanašnji je Dobrna urejeno zdravilišče pa tudi kraj sam je vreden ogleda.

Druženje z gospo Branko Galovo, predstavnico Občine Dobrna, je bilo svojevrsten užitek, saj je živa enciklopedija kraja. Srečali smo se v dvestoletni gostilni Koren, ki jo vestno in z občutkom za estetiko že desetletja vodi gospa Jolanda Podgrajšek, ki ji je skupaj z možem Marjanom dala podobo pred skoraj tridesetimi leti. Marjan, ki je izgubil boj s hudo boleznijo, je bil po poklicu kuhar, znan po kulinariki, ki še danes krasi krožnike, njegovo tradicijo nadaljujejo sinovi Alain, Patrik in Denis. Jolanda je duša gostilne, ženska, ki vsak dan poskrbi, da se gostje pri njih počutijo domače. In uživajo v dobrotah, ki jih gostilna ponuja, vključno z žlahtno kapljico iz gostilniške vinske kleti. Za gostilno je značilna sezonska ponudba jedi, vztrajajo pri svežih sestavinah.

Pevci zasedbe Grča so medse vzeli Branko Gal (prva z leve), Romana Končarja in Jolando Podgrajšek.
Pevci zasedbe Grča so medse vzeli Branko Gal (prva z leve), Romana Končarja in Jolando Podgrajšek.

Pridružili so se nam še kleni možakarji, zbrani pod blagovno znamko Grče (ime so sestavili iz začetnic priimkov vseh štirih članov), ki so peli tako ubrano, da je bilo veselje. V studijskem delu ni bilo nič manj zabavno, marsikaj poučnega sva s kuharjem Lojzetom Čopom skupaj spravila, tudi jed, za katero so nama v gostilni zaupali recept. No, vsekakor dovolj zanimivosti, ki si jih boste lahko ogledali v tokratni teve oddaji iz ciklusa Kulinarična vandranja, ki bo to nedeljo ob 18.45 na TV 3. Bodite z nami, poveselite se z nami! Dobrodošli!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije