DOBRO JE VEDETI

Presenečeni boste: kaj pomeni bela plast oziroma pena na površini medu?

Ali bi se morali takšnemu medu izogibati?
Fotografija: Bela obloga na medu. FOTO: Lolame, Pixabay
Odpri galerijo
Bela obloga na medu. FOTO: Lolame, Pixabay

Začnimo z razbijanjem nekaterih mitov. Bela obloga na medu ni znak slabe kakovosti niti tega, da se kvari. Prav tako ne drži, da je posledica dodajanja škroba, sladkorja ali drugih dodatkov. Takšen videz medu je povsem naraven proces, bela plast na površini medu pa je običajno glukoza, ki je naravno prisotna v njem in ki sčasoma kristalizira. Bela 'pena' lahko nastane tudi zaradi sproščanja zračnih mehurčkov, ki se v procesu proizvodnje zaprejo v medu, prav tako pa je lahko znak prisotnosti kvasovk. Vendar tudi to ni razlog za skrb. To je samo dokaz, da med ni bil podvržen nepotrebni toplotni obdelavi in da je še vedno biološko aktiven. Če je dlje časa tekoč, potem je to lahko znak, da so dodane nekatere snovi ali pa da se je med obdelavo med pregrel.

Pravzaprav se pri izbiri medu ne smemo pustiti zapeljati popolnemu videzu. Med bi moral biti nepravilne strukture, z oblogo ali peno na površini, popolnoma naraven izdelek visoke kakovosti in dragocenih lastnosti. Ko naslednjič kupujete med, previdno preberite etikete. Kakovosten izdelek ne sme vsebovati dodatnih sestavin, kot sta glukoza ali koruzni sirup.

Strokovnjaki tudi priporočajo, da opravite preprost test, s katerim lahko ugotovite, ali imate opraviti s pravim medom ali ne. Po zaužitju pravega medu naj bi namreč v grlu občutili rahlo praskanje.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas