RECEPT
Poletna juha z žličniki
Zelenjavna juha z zakuho nas bo v vročih dneh povsem nasitila.
Odpri galerijo
Juhe iz mlade poletne zelenjave so hitro pripravljene, uporabimo vse, kar zraste na vrtu, saj se okusi večine lepo ujemajo. Vanjo lahko zakuhamo jušne rezance, vlivance, žličnike ali cmoke, lahko pripravimo mesne oziroma jetrne pa tudi skutne.
Če jim dodamo skuto ali kislo smetano, bodo žličniki ali cmoki rahli in sočni. Bolj rahli so tudi, če moko zamenjamo ali zmešamo s pšeničnim zdrobom. Za vlivance lahko uporabimo tudi jajca, ki nam ostanejo po paniranju mesa, ali kose zelenjave, ki nam jih je žal zavreči.
Za 4 osebe:
2 korenčka
3 krompirji
300 g stročjega fižola
1 čebula
sol, poper
sveža bazilika in peteršilj
mešanica jušnih začimb
1 skodelica moke
1 jajce
1 dl kisle smetane
Zelenjavo očistimo, korenje narežemo na kolobarje, čebulo na četrtine, fižol na tri centimetre velike koščke in krompir na kocke. Vse skupaj stresemo v lonec in zalijemo z vodo, da bo dobro pokrito. Zavremo, solimo in popramo ter dodamo zelišča. Medtem ko juha vre, moko, jajce in kislo smetano zmešamo v gladko zmes. Če je pretrda, dolijemo malo vode. Oblikujemo cmočke oziroma žličnike in jih damo v juho. Ko priplavajo na površino, so kuhani, to je približno pet minut. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in okrasimo z baziliko.
2 korenčka
3 krompirji
300 g stročjega fižola
1 čebula
sol, poper
sveža bazilika in peteršilj
mešanica jušnih začimb
1 skodelica moke
1 jajce
1 dl kisle smetane
Zelenjavo očistimo, korenje narežemo na kolobarje, čebulo na četrtine, fižol na tri centimetre velike koščke in krompir na kocke. Vse skupaj stresemo v lonec in zalijemo z vodo, da bo dobro pokrito. Zavremo, solimo in popramo ter dodamo zelišča. Medtem ko juha vre, moko, jajce in kislo smetano zmešamo v gladko zmes. Če je pretrda, dolijemo malo vode. Oblikujemo cmočke oziroma žličnike in jih damo v juho. Ko priplavajo na površino, so kuhani, to je približno pet minut. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in okrasimo z baziliko.
Če jim dodamo skuto ali kislo smetano, bodo žličniki ali cmoki rahli in sočni. Bolj rahli so tudi, če moko zamenjamo ali zmešamo s pšeničnim zdrobom. Za vlivance lahko uporabimo tudi jajca, ki nam ostanejo po paniranju mesa, ali kose zelenjave, ki nam jih je žal zavreči.