RECEPT

Polenta z gobami (RECEPT)

Objavljeno 15. marec 2020 17.32 | Posodobljeno 15. marec 2020 17.32 | Piše: A. K.

Imenitno jed lahko ponudimo kot glavni obrok s skledo sveže solate ali kot malico ali zgodnjo večerjo.

FOTO: Guliver/Getty Images
Polenta še zdaleč ni le spremljevalka govejega golaža. Jedi z njo lahko pripravimo zelo hitro, njena struktura nam omogoča, da jedi oblikujemo na številne načine. Namažemo jo na pladenj dva centimetra debelo in pustimo, da se strdi.
Za 4 osebe:
1 velika skodelica polente, 500 g šampinjonov, 1 čebula, 3 stroki česna, sol, poper, olje
Šampinjone očistimo in narežemo na lističe. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Čebulo svetlo prepražimo na olju in dodamo česen, premešamo in dodamo šampinjone. Zvišamo temperaturo grelne plošče in gobe na hitro prepražimo, nekaj minut, med tem mešamo. Ko gobe spustijo vodo, zmanjšamo temperaturo in jih dušimo še pet minut v lastnem soku. Na koncu solimo in popramo. Medtem skuhamo polento in jo razdelimo v skodelice. Ko se strdi, jo prekucnemo na krožnike in obložimo z gobami.


Potem z modelčki za piškote izrežemo poljubne like in jih obložimo s slanimi ali sladkimi dodatki, na primer mesninami, sirom ali sadjem, lahko tudi posujemo s čokolado. S tem bomo pritegnili tudi otroke, ki jim sicer polenta morda ne diši. Ponudimo hladno ali popečemo v pečici, lahko pa tudi le pogrejemo v mikrovalovki. Za zajtrk toplo polento prelijemo z mlekom, hladno pa z jogurtom. 
Deli s prijatelji