OKUSI

Polenta je tudi za sladice

Objavljeno 19. november 2020 09.43 | Posodobljeno 19. november 2020 09.43 | Piše: Špela Ankele

Običajno jo postrežemo kot prilogo, a jo z malo spretnosti spremenimo v glavno jed, z njo pa se lahko tudi posladkamo

Polentni biskvit FOTO: Sonja Ravbar
Kateri je vaš najljubši recept, ki v glavni vlogi slavi polento? Mi se kar ne moremo odločiti, kaj bi to lahko bilo: so to palčke, narezane kot pomfri in spečene v pečici, ali pa je to čisto navadna, kremasto mamljiva polenta, v katero na koncu vmešamo še košček masla ali malo odličnega oljčnega olja?

Najbolj znana jed iz koruznega zdroba je kremasta polenta, slastna pa je tudi pica.

Seveda se tu spekter receptov, ki se sukajo okoli polente, ne ustavi, kajti ta lahko z malo spretnosti postane tudi glavna jed – ste že poskusili polentno pico? Skuhamo bolj gosto polento, jo v obliki testa za pico namažemo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pustimo, da se ohladi, potem pa premažemo s paradižnikovo mezgo, dodamo nariban sir in preostale sestavine ter potisnemo v vročo pečico za toliko časa, da se sir lepo raztopi.

Kolač in piškoti

Še dva recepta s polento se nam zdita prav prijetna in presneto uporabna: eden je tisti za kolač, ki ga je v eni od kuharskih knjig opisal slavni britanski kuhar Jamie Oliver – poleg polente v kolač vmeša še med, oljčno olje, cimet, piment in rdečo peso.
Drugega, nič manj zanimivega, pa sta v kuharico zapisala Jamiejeva italijanska prijatelja, kuharja Antonio Carluccio in Genarro Contaldo. V kuharski knjigi Dva požrešna Italijana, ki opisuje našo sosedo prek receptov, značilnih za posamezne dele države, sta vključila tako zapečeno polento s fižolom češnjevcem kot tudi povsem enostavne, a hudo dobre piškote iz polente.
Takole sta italijanska kuharja zapisala v uvod k polentnim piškotom, ki teknejo ob jutranji kavici ali popoldanskem čaju ter so slastni kot samostojna jed ali če jih postrežemo s sladoledom, maskarponejem, panakoto ali amarettom: »Koruzo, ki raste na veliki ravnini na severu, zmeljejo v zdrob, ki ga ne uporabljajo samo za okusno polento, ampak tudi za kolače in piškote.«

image
Pisana polenta in brodet po domače, ki sta ju pripravila slovenska chefa Tomaž Vozel in Grega Rozman. FOTO: Špela Ankele

Pomfri in kroketi

Na temo polentnih receptov je ustvarjal tudi Sašo Šketa, ki se ga morda spomnite kot tekmovalca v eni od preteklih sezon kuharskega šova MaterChef. Za polento Zlato polje, ki letos praznuje 50. jubilej, je ustvaril knjižico, polno zanimivih receptov. Tudi on je pomislil na polentni pomfri, ustvaril je pečene polentne krokete in piškote s polento, oljčnim oljem in limono. Zraven je dodal še polentni kolač z lešniki in čokolado ter zapisal tudi recept za zlato torto, ki ga objavljamo danes. Špela Ankele




Deli s prijatelji