RECEPT

Pica je dobra tam, kjer so dobri ljudje

Verjamem, da se sliši čudaško, vendar je res; za droži je treba skrbeti kot za vsako drugo živo bitje
Fotografija: Droži ali divji kvas spodbujajo naraven proces vzhajanja kruha. Iz majhne količine droži in moke pripravimo nastavek. Ko zraste, ga pognetemo v preostalo količino moke in pustimo, da testo fermentira več ur. Vmes ga nekajkrat raztegnemo, ne gnetemo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Droži ali divji kvas spodbujajo naraven proces vzhajanja kruha. Iz majhne količine droži in moke pripravimo nastavek. Ko zraste, ga pognetemo v preostalo količino moke in pustimo, da testo fermentira več ur. Vmes ga nekajkrat raztegnemo, ne gnetemo. FOTO: Guliver/Getty Images

Pol Slovenije že peče kruh s kislim testom, divjim kvasom oziroma drožmi. Očitno so se droži namnožile, že iz naše hišne pekarne je šlo naokrog kar veliko nastavkov. Droži smo vzgojili iz vode in ržene moke, kar je kar zahteven postopek. Ko se zgodi, da dobre bakterije premagajo slabe in starter uspešno prebrodi otroške bolezni, je pripravljen na življenje. Pri nas je ta proces trajal več mesecev, saj bo, saj bo, pa ni bilo, in tako smo skoraj obupale. Naslednjemu poskusu smo dale ime Never give up/Nikoli ne odnehaj. No, in te droži so preživele in jih imamo zdaj že več let. Z njimi pečemo naš vsakdanji kruh in nastavek (starter) podarimo vsakemu, ki je pripravljen z nama deliti zgodbo o dobrem kruhu. Ko dobiš nastavek v kozarcu za vlaganje in ga odneseš domov, je vse drugo kemija kot pri vsaki ljubezni. Morata se ujeti, začutiti in si medsebojno pomagati. Verjamem, da se sliši čudaško, vendar je res. Za droži je treba skrbeti kot za vsako drugo živo bitje.


Vsakega, ki ima svoje droži in peče kruh, kdaj zamika tudi pica. Treba je vedeti, da domače pice iz električne pečice v kuhinji niso nikoli takšne kot tiste iz picerije. Temperatura ni dovolj visoka, vlažnosti ne moremo nadzirati, podlaga ni prava. Če to upoštevamo vnaprej, je vsaka domača pica dobra, še posebno tista z drožmi, ker je testo zaradi dolge fermentacije lažje prebavljivo.


Tako pripravljajo testo tudi v pred kratkim odprti piceriji Kralj Matjaž v Novem mestu. Ugnetejo ga iz štirih vrst moke, mlete po starinsko na kamen. Vse imajo ekološki certifikat, kar tri so lokalne, dolenjske, spodbudno in pohvalno. Najprej vzhaja dve uri pri sobni temperaturi in nato še 24–48 ur v hladilniku. Nato gre pica v peč. No, še prej jo obložijo. Tam sem našla dobro vegansko pico s kremo iz belega fižola, pestom in rukolo. Izvirno, brez nadomestkov sira. Uporabila sem jo kot inspiracijo za današnji recept.

Vedno se razveselim omenjanja Kralja Matjaža. Ne vem, kako lahko ob vsem tem, kar se v naših krajih dogaja, mirno spi pod tisto goro. Govori se, da se mu mora brada devetkrat oviti okrog mize, preden bo zazehal in nas prišel rešit s svojimi vitezi. No, upanje ostaja. Picerija z njegovim imenom je sodobno opremljen lokal z lepim izborom pivskih etiket. Tam so ustekleničeni dobra vila, dolga brada in vitez teme. Po želji lahko k pici postrežejo tudi kozarec cvička, kar je prav gotovo edinstvena ponudba.
Pravijo, da je dobra pica tam, kjer so dobri ljudje. Bo že držalo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije