Okusna popestritev jedi

Mlada čebula je med prvimi vrstami zelenjave, ki si jo privoščimo spomladi; je nepogrešljiva spremljevalka jedi z žara, narežemo jo v solate in drobno nasekljano potresemo po kremni juhi.
Fotografija: Uporabna je cela rastlina, tudi zelena, votla stebla.
Odpri galerijo
Uporabna je cela rastlina, tudi zelena, votla stebla.

Kdor je jeseni lani mislil vnaprej, je posadil čebulo in si zdaj že lahko privošči mlado, svežo, ravno prav ostro in sočno. Tisti, ki je nimajo na vrtu, pa jo dobijo v trgovini ali na tržnici. Pregledali smo cene v spletnih trgovinah, kjer jo ponujajo v že narejenih šopkih ali si jo stehtate sami, za kilogram pa je v povprečju treba odšteti od dva do štiri evre.
Je pravi hit pomladi, uživamo jo predvsem presno.
Je pravi hit pomladi, uživamo jo predvsem presno.

Je pravi hit pomladi, uživamo pa jo predvsem presno. Je nekoliko manj izrazitega okusa kot druga čebula, zato jo imajo radi tudi tisti, ki se je sicer izogibajo. Uživamo cele rastline, pri čemer odstrižemo korenine in poškodovane liste porežemo. Listi so okusni in še nekoliko manj ostrega okusa kot čebulica. Pozorni jedci bodo zaznali, da se tudi zeleni del razlikuje po intenzivnosti okusa.

Primerni so tudi za različne dekoracije narezkov, sendvičev ter mesnih ali zelenjavnih jedi; čebulico lahko narežemo na kolobarčke, lahko pa po dolgem, na liste, nekateri pa grizljajo kar celo, kot kakšne palčke. Brez mlade čebule si ne predstavljamo piknika, saj s svojo svežino izjemno dobro dopolni okus mesa z žara. Lahko jo tudi popečemo na žaru, vendar ljubitelji zagotavljajo, da je boljša surova. Res je, da pusti neprijeten zadah, ki je lahko zlasti moteč za druge. Omilimo ga, če prežvečimo vejico peteršilja in si potem še umijemo zobe.


Sicer pa se dobro poda k številnim jedem, naložimo jo v sendvič, drobno nasekljano potresemo po solati ali juhi, tudi rižoti. Imenitna je zmešana v skutne ali zelenjavne namaze, vendar mora biti res drobno sesekljana. Ne pozabimo na odlično kombinacijo, ki jo ponudimo mesojedim: drobno sesekljano čebulo zmešamo v zaseko in spravimo v hladilnik. Mlade čebule v nasprotju s staro ne kupujemo na zalogo, saj svežino ohrani največ nekaj dni, ves čas pa jo moramo hraniti v hladilniku.
Je nujna priloga k mesu z žara. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Je nujna priloga k mesu z žara. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Da bi ta čas nekoliko podaljšali, šopek zavijemo v papirnate kuhinjske brisače. Če se nam kljub temu zgodi, da zeleni del oveni, ga nikar ne zavrzimo, sesekljamo ga in porabimo pri pripravi katere omake ali juhe. Sicer pa lahko tudi spodnji, beli del čebule porabimo kot običajno čebulo za praženje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije