GORČIČNA PASTA

Recept: nepogrešljiva pikantna omaka

Gosta gorčična pasta je pripravljena iz gorčičnih semen ali moke in dodatkov; cela ali mleta semena uporabljamo kot začimbo ostrega, a prijetnega okusa.
Fotografija: Je nujna sestavina hot doga. FOTO: Chiinka/Getty Images
Odpri galerijo
Je nujna sestavina hot doga. FOTO: Chiinka/Getty Images

Gorčica spada med pikantne začimbe ostrega, a zelo prijetnega okusa, njena uporaba pa sega daleč v zgodovino. Cenili so jo že stari Grki in Rimljani, čeprav so jo sprva uporabljali v zdravilne namene. Rastlina, iz katere pridobivajo gorčična semena, je gorjušica ali ogrščica, ki spada med križnice, v sorodu pa je tudi z oljno repico, iz katere pridobivajo repično olje. Med oljne rastline štejemo tudi gorjušico, saj vsebuje do 50 odstotkov maščobe.

Poleg semen lahko v bolje založenih trgovinah kupimo tudi gorčično moko. FOTO: Dianazh/Getty Images
Poleg semen lahko v bolje založenih trgovinah kupimo tudi gorčično moko. FOTO: Dianazh/Getty Images
V kulinariki uporabljamo cela ali mleta gorčična semena, z imenom gorčica pa označujemo gosto rumenkasto rjavo oziroma zelenkasto pasto, ki je nepogrešljiva spremljevalka vseh vrst mesnin, zlasti klobas in hrenovk. Težko si zamislimo hot dog brez gorčice, prav tako kuhane ali pečene klobase. Gorčica, podobno kot hren, dobro vpliva na prebavo težkih mastnih jedi, zato jo je celo priporočljivo uživati ob mesninah. Najbolj znana je dijonska gorčica, ki izhaja iz recepture, za katero je francosko mesto Dijon dobilo monopol že v 13. stoletju. Sicer pa pravijo, da danes obstaja več kot 100 različnih vrst gorčične omake.

Ni le dodatek k mastnim jedem, ampak se dobro poda tudi k lažjim, zelenjavnim. Ne nazadnje jo lahko za malico namažemo na kruh. Pri tem velja previdnost, če je zelo pekoča. Da bi jo ublažili, ji dodamo malce kisle smetane. Gorčico uporabljamo za mariniranje nekaterih jedi, predvsem mesa, poznamo kopico receptov, po katerih meso pred pripravo natremo z gorčico, zlasti če ga pečemo na žaru. Če gorčico zmešamo z medom, bomo dobili svojevrsten sladko-oster okus.

Uporabljamo tudi cela in mleta semena, ki so nepogrešljiva pri vlaganju zelenjave v kis, najdemo jih tudi v klobasah in salamah. Poznamo več vrst gorčičnih rastlin oziroma semen, ki se razlikujejo po barvi in intenzivnosti okusa. Bela gorčična semena so nežna in oreškasta, med kuhanjem razvijejo prijetno ostrino, črna gorčična imajo pikantno ostrino in grenijo, okus rjavih pa je nekje med naštetima dvema vrstama. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije