KUHANJE VSAK DAN

Nekaj bo za malico, drugo za kosilo

Objavljeno 16. junij 2020 11.51 | Posodobljeno 16. junij 2020 11.51 | Piše: Alenka Kociper

Če smo se v karanteni navadili na vsakodnevno kuhanje, ohranimo navado; doma pripravljeni obroki so bolj kakovostni, pa še varčnejši smo.

V termoposodi bo jed ostala topla. FOTO: Alenka Kociper
Življenje se po umiritvi epidemije covida-19 počasi vrača v stare tirnice. Mnogi med tistimi, ki so bili primorani pisarno ali drugo delovno okolje za dva meseca preseliti na svoj dom, veliko jih je žal bilo na čakanju, se vračajo na delovna mesta. V teh dveh mesecih smo precej spremenili navade, tudi glede prehranjevanja.
image
Solato zabelimo, tik preden jo zaužijemo. FOTO: Alenka Kociper

Poleg staršev so bili doma tudi otroci in v mnogih družinah so se navadili na vsakodnevno pripravljanje obrokov. Nekateri so se učili kuhati, drugi so izkoristili čas za izpopolnjevanje v tej veščini. Morda kdo komaj čaka, da se bo začel z vrnitvijo v službo prehranjevati zunaj, kot pravimo, torej v lokalih, ali bo kupoval malico v bližnji trgovini. Marsikdo pa bo morda ohranil navado vsakodnevnega kuhanja in začel pripravljati malico zase in morebiti za druge družinske člane kar doma.

Ne nazadnje je to tudi precej bolj varčno, da o kakovosti doma pripravljene hrane niti ne govorimo.
Pri tem se ni treba omejiti zgolj na sendviče, pripravimo lahko celo enolončnice, če jih v službi lahko pogrejemo. Če te možnosti nimamo, pripravimo hladne obroke, na primer solate iz stročnic, testenin, riža in zelenjave. Sestavine naložimo v zaprte posode, tik preden gremo malicat, pa jih prelijemo s prelivom, ki smo ga seveda pripravili doma. Lahko kupimo termoposode za hrano, v katerih bo jed ostala topla nekaj ur, in si prinesemo juho, rižoto, enolončnico ali drugo jed.
Večino lahko pripravimo že zvečer.


Priprava seveda vzame nekaj časa in zjutraj nam ga zmanjka, zlasti če radi potegnemo spanje do zadnjega trenutka, zato večino pripravimo zvečer. Skuhamo juho ali enolončnico, prav tako testenine ali kašo za solato. Solato ali drugo zelenjavo, ki jo bomo uživali presno, očistimo in narežemo že zvečer, prav tako recimo šampinjone, zjutraj pa jih le na hitro popečemo na žaru.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Sendvič je običajno prva izbira za hitro malico. FOTO: Guliver/Getty Images

V družinah, v katerih se nekateri člani vračajo v službo in šolo, drugi pa ostajajo doma, z vnaprejšnjo pripravo obrokov ubijemo dve muhi na en mah: nekaj bo za malico, drugo pa za kosilo doma. 
Deli s prijatelji