OKUSI

Najslajša velika noč doslej (RECEPTI)

Objavljeno 04. april 2020 16.42 | Posodobljeno 04. april 2020 15.43 | Piše: E. B.
Ključne besede: okusi recepti

Izberimo preproste recepte, z malce domišljije bodo nastale prave mojstrovine.

FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Takšnih velikonočnih praznikov verjetno ne pomni nihče. Da nam bosta druženje in obiskovanje, ki tvorita srce vsakega praznika, strogo prepovedani, si najbrž nismo nikoli predstavljali. Zapovedi zdravstvene stroke bodo nedvomno vplivale tudi na podobo velikonočne mize, letos tako gotovo ne bomo okušali sosedine potice in taščine šunke, pirhov si prav tako ne bomo izmenjevali. Predvsem najmlajši bodo obžalovali občutno zmanjšan nabor dobrot, zato poskrbimo, da bo vsaj na področju nepogrešljivih slaščic kar se da pisano in pestro. Ne gre za količino in izobilje, tokrat naj bosta v ospredju izvirnost in umetniški vtis. Sladki recepti, ki so v osnovi nadvse preprosti, se z malce domišljije lahko prelevijo v prave slaščičarske mojstrovine. Morda bo letošnja velika noč celo najslajša doslej. 
Marmeladna jajčka
Sestavine:
650 g gladke moke
300 g sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
1 vrečka pecilnega praška
300 g masla
3 jajca
2 do 3 žlice kisle smetane
poljubna marmelada za nadev
sladkor v prahu za posip
Presejemo moko, dodamo vse suhe sestavine, nato še preostale. Mesimo tako dolgo, da se sestavine povežejo v gladko zmes, ki jo potem razdelimo v dva enaka hlebčka. Vsakega spravimo v svojo vrečko za živila in razvaljamo na 3 mm debeline. Ravno položimo v zamrzovalnik. Po pol ure oziroma takrat, ko je testo že rahlo zamrznilo, odstranimo vrečki in začnemo izrezovati piškote z modelčki v obliki jajc; polovici piškotov izrežemo še dodatno luknjico za marmelado. (Preostalo testo že zmehčano ponovno pregnetemo in razvaljamo ter oblikujemo poljubne piškote.) Izrezana jajčka polagamo na namaščen ali s peki papirjem obložen pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 10 minut oziroma do zlato rjave barve. Piškote z luknjico ohlajene posipamo s sladkorjem v prahu, preostale pa premažemo s segreto marmelado in polovice združimo. Ko se marmelada strdi, si zaželimo dober tek in uživamo!

Ingverjeve pisanke
Sestavine:
250 g gladke moke
180 g rjavega sladkorja
130 g masla na sobni temperaturi
4 žlice medu
1 jajce
1 žlička sode bikarbone
2 žlički ingverja v prahu
2 žlički cimeta
Za obliv:
115 g sladkorja v prahu
živilske barve v prahu in tubi
jedilna čokolada
Presejemo moko, dodamo vse suhe sestavine, nato še preostale. Mesimo tako dolgo, da se sestavine povežejo v gladko zmes, ki jo oblikujemo v kroglo, ovijemo v živilsko folijo in za 15 minut damo počivati v hladilnik. Testo potem razvaljamo na debelino 1 cm, z modelčki v obliki jajčk izrezujemo kekse. Položimo na namaščen ali pa s peki papirjem obložen pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, približno 10 minut. Ko so povsem ohlajeni in trdi, jih lahko okrasimo s poljubno glazuro. Dajmo si duška oziroma najbolje, da barvanje zaupamo najmlajšim, sladke pisanke bodo tako nedvomno nadvse izvirne. Za obliv 115 gramov sladkorja v prahu zmešamo z žlico vroče vode. Obliv lahko razdelimo in vsakemu delu dodamo nekaj poljubne živilske barve v prahu. Po želji dodajamo na piškote, ko se sladkorna podlaga povsem strdi, lahko rišemo dodatne vzorce z živilskimi barvami v tubi. Okrašujemo lahko tudi s čokolado, stopljeno nad paro.
Deli s prijatelji