Najprej jemo z očmi

Na travniku in vrtu rastejo številne užitne rastline, predvsem cvetove uporabimo za okrasitev slanih in sladkih jedi.
Fotografija: Iz cvetov trobentic lahko pijemo sladki med. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Iz cvetov trobentic lahko pijemo sladki med. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Spomladi, ko začnemo kuhati in pripravljati lažje jedi, na krožnikih pa se vse pogosteje znajde mlada sveža zelenjava, si privoščimo več ustvarjalnosti tudi pri oblikovanju obrokov. Cvetne liste ali kar cele cvetove potresemo po solati, ob robu rižote ali jih položimo na zrezke. Posebno lepo so videti na kremni juhi, zlasti če jih barvno uskladimo. Ognjič ali kapucinka bosta še poudarila oranžno barvo korenčka, na primer.
Namesto sladkornih cvetic za okras kolača uporabimo prave cvetove.
Namesto sladkornih cvetic za okras kolača uporabimo prave cvetove.

Namesto sladkornih cvetov jih uporabimo za krasitev tort, kolačev, pudinga, panakote in drugih sladic, osmukane lističe potresemo po smutiju ali kosmičih. Idej je neskončno, le vedeti moramo, kateri cvetovi so užitni, če jih hočemo še pojesti, ali vsaj neškodljivi, če želimo le dekoracijo. Užitne cvetove nabiramo na travniku za hišo ali na domačem vrtu, divje rastoče ali gojene.
Za popestritev solate
Za popestritev solate

Med prvimi, ki nas razveselijo na pomlad, so nežno rumene navadne trobentice, ki so prave znanilke toplejšega vremena. Rastejo skoraj povsod, na travnikih, po robovih gozdov, zasejejo pa se tudi na domačem vrtu. Če cvet trobentice previdno izpulimo, lahko nanj zapiskamo, tako da vanjo pihamo, če pa potegnemo zrak nazaj, ugotovimo, da vsebuje kot med sladko tekočino.

Užitni so tudi listi, zato jih s pridom uporabimo v kuhinji. S svežimi cvetovi okrasimo solato, lahko pa solato naredimo kar iz samih trobentic. Tako kot cvetove marjetic lahko uživamo tudi cvetove regrata, čeprav so pri slednjem bolj priljubljeni listi. Pri marjeticah in regratu iz čašice osmukamo cvetne lističe in jih potresemo po solati, juhi ali omaki. Med užitnimi pomladnimi cvetovi ne pozabimo na navadne vijolice in mačehe.


Za temi znanilkami pomladi bodo na vrtu cvetele še mnoge užitne okrasne rastline, v kuhinji so uporabni cvetovi vrtnic, ognjiča in kapucinke, pri kateri uživamo tako cvetove kot mlade liste. Okus kapucinke spominja na poper, a je tako rahel, da je kljub temu nežen.

Prav za vse cvetove rastlin, ki jih gojimo na vrtu, pa velja, da jih uživamo le, če jih nismo škropili proti boleznim ali škodljivcem in gnojili s kemičnimi gnojili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije