Najboljši kruh zamesil s pivom

Na 12. ocenjevanju kruha slavil Jože Senegačnik. Z dogodkom so tudi opozorili, da je hrana vrednota.
Fotografija: Tole je eden od šampionov, ki jih je spekel Jože Senegačnik. FOTOGRAFIJE: Drago Perko
Odpri galerijo
Tole je eden od šampionov, ki jih je spekel Jože Senegačnik. FOTOGRAFIJE: Drago Perko

Naj človek pol sveta obteče, ve, da se najboljši kruh doma peče. Pa še res je tako. Da se vse začne in konča pri kruhu, se zavedajo tudi v Škocjanu, kjer je Društvo podeželskih žena Škocjan pripravilo že 12. društveno ocenjevanje in razstavo kruha. Bilo je kaj videti in okusiti. V Škocjanu znajo. »Leto je minilo, spet smo se zbrali, hlebci pa so prihajali od blizu in daleč,« je bila vesela in ponosna Simona Globevnik, ki vodi društvo.

Otroci so navdušili.
Otroci so navdušili.
»Turistično društvo Plamen Dolsko je prineslo kar 11 hlebcev, kruh smo dobili celo s Primorske, dodali so mu radič. Veseli smo, ker so se peke lotili tudi v vrtcih Škocjan, Šmarjeta in Šentjernej, sodelovala je otroška skupina TD Dolsko. Otroci so pekli korenčkov in koruzni kruh, prinesli so še dva praznična primerka, ki so ju lepo okrasili,« je nadaljevala Globevnikova. Komisiji je predsedoval Blaž Košak, pod drobnogled so vzeli 79 primerkov in jih delili v sedem skupin.


»Pri peki ste bili zelo izvirni, nastali so lepi in okusni izdelki. Tudi zato je toliko zlatih priznanj. Se pa zgodijo tudi napake ... Tudi tistim, ki jim kruh sicer uspe. Na pripravo in peko vpliva celo to, kakšen dan imamo: enkrat iz iste moke nastane visok, drugič nizek. Pazite, kakšne sestavine imate, preverite jih,« je v imenu komisije povedala Betka Vrščaj.
 

Dva je spekel zvečer


Komisija je odločila, da si trije primerki zaslužijo zahvalo, trije bron, 19 srebrno priznanje, 52 zlato, dva sta ostala neocenjena. Praznični kruh in rženi kruh s pivom in medom sta zbrala maksimalnih 80 točk, oba je spekel Jože Senegačnik s Škofljice pri Ljubljani! Povedal nam je, da ga peče že več kot 15 let. Začel je s kruhomatom. Priznava, da se rad udeležuje ocenjevanj, pa ne le kruha, ampak tudi pletenic, šunke v testu, štrudljev in poprtnikov.

»Imel sem kar dva izziva: pripravil sem rženi kruh in mu dodal temno pivo in med. Vse skupaj je bilo iz kislega testa. Drug izziv je bil ajdov kruh, ki je bil brez glutena, a z dodatkom orehov. Tretji primerek je bil prazničen, zelo sladek, testo je podobno tistemu za potico,« je opisal peko, ki je trajala več kot en dan. »Rženi kruh mora počivati 24 ur, da v njem potečejo vsi procesi, potem je šele pravi. Ajdovega in prazničnega sem pekel v petek zvečer,« doda.


»Ponosni smo, ker imamo tako društvo, ki zna pripraviti take dogodke in še dvigniti kakovost hrane,« pa ni skrival navdušenja domači župan Jože Kapler. »Taki dogodki so primerni, da opozorimo, da je hrana vrednota, da se do nje obnašamo spoštljivo,« je med drugim povedal Jože Simončič, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavod Novo mesto, ki je skupaj z Občino Škocjan pomagal pri organizaciji dogodka. K dobri izvedbi so pripomogli v Mlinu Košak, na ekokmetiji Mlakar ter v PGD Škocjan in Vinogradniškem društvu Škocjan. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije