POLETNA OSVEŽITEV

Najbolj osvežijo limona, meta, melisa in ingver

Najbolj osvežilne, zdrave in poceni so poletne pijače, ki jih pripravimo iz navadne vode; dodamo sadje in dišavnice, najbolj se izkažejo melisa, meta in ingver.
Fotografija: Osvežilne napitke pripravimo iz več vrst sadja, ki ga zmešamo z vodo. FOTO: guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Osvežilne napitke pripravimo iz več vrst sadja, ki ga zmešamo z vodo. FOTO: guliver/Getty Images

Poleti se poveča potreba po uživanju tekočine, zlasti če se zadržujemo zunaj, smo izpostavljeni soncu ali smo celo fizično aktivni. Vemo, da je najbolje piti čim bolj naravne pijače, po možnosti navadno vodo iz pipe, vendar pa je treba priznati, da večina raje sega po takih ali drugačnih okusih. Da ne bi kupovali sladkih gaziranih pijač, s katerimi si ne delamo usluge, si lahko okusne pijače pripravljamo kar sami.

Resnici na ljubo veliko ljudi sega po umetnih pijačah, ki poleg sladkorja vsebujejo tudi umetne dodatke. Da ne govorimo o tem, da so precej dražje kot navadna voda. Morda nas bo k razmišljanju navedel preprost izračun, koliko zapravimo za osvežilne pijače, ki jih vsak dan sproti kupujemo v trgovini, tako da se zdi strošek zanemarljiv.

Osvežitev z domačega vrta FOTO: guliver/Getty Images
Osvežitev z domačega vrta FOTO: guliver/Getty Images

Po priporočilih bi morali v vročih dneh popiti od 1,5 do dva litra tekočine, kar za štiričlansko družino pomeni do osem litrov. Če bi kupovali poceni gazirane pijače, recimo po pol evra za liter, je to štiri evre na dan oziroma kar 120 na mesec. Če pa kupujemo limone, ki stanejo od dva do tri evri za kilogram, lahko ta strošek precej znižamo. Za osvežitev enega litra vode zadošča ena limona, kar pomeni 10 ali 20 centov. Hiter izračun pokaže, da za vodo, osveženo z limono, porabimo več kot polovico manj kot za najcenejšo umetno pijačo. Če dodamo še vejico melise ali mete, pa bo okus še boljši.

Osnova poletnih napitkov

Seveda lahko pripravimo tudi druge, bogatejše naravne napitke, zlasti sadne. Za osnovo lahko skuhamo najljubši čaj, ga ohladimo in obogatimo z dodatki po želji. Osvežilne napitke pripravimo iz različnih vrst sadja, ki ga zmešamo z vodo. Napitek lahko zmiksamo v gosti sok, lahko pa sadje narežemo na koščke in ga stresemo v vodo. Dodamo nekaj vejic sveže melise ali mete, po potrebi sladkamo z medom, hit poletnih pijač pa je ingver, ki daje rahlo pekoč okus.

Če želimo bolj hranljivo in krepčilno pijačo, jo namesto z vodo pripravimo z mlekom ali jogurtom. Ne glede na sestavine poletno pijačo dobro premešamo in postavimo v hladilnik, najbolje za nekaj ur, ter postrežemo hladno. Po želji dodamo nekaj ledenih kock in popoldansko posedanje na senčni terasi bo popolno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije